Absolutní volnost

Pondělí, 19. Prosinec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Když mělo studio Mio architects navrhnout rodinný dům v oblasti nově vznikající zástavby na okraji města Dobříš, soustředilo se na několik aspektů. Hmota domu byla odvozena od tvaru pozemku, její kompaktní řešení vycházelo ze snahy zachovat na pozemku plochu pro zahradu a konečně dům byl rozdělen do dvou částí – intimní a representativní. Otevřený společenský prostor nestaví žádné překážky pohledům skrz celý dům až do zahrady.

Mio architects, Bungalov Dobříš – foto © Vít Černý
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jana Šimánková, Marek Šinágl, Pavel Zezula
Ateliér Mio architects
Spolupracovníci Jana Fischerová
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Dobříš
PSČ 263 01
Datum projektu 2014
Datum realizace 2016
Užitná plocha 229.00m2
Zastavěná plocha 310.00m2
Plocha pozemku 1 040.00m2
Poznámka

Foto © Vít Černý

Rodinný dům se nachází na okraji Dobříše v nově plánované zástavbě. Navržen je jako jednopodlažní s plochou střechou. Hlavním konceptem bylo vytvořit otevřený „fluidní“ prostor bez zbytečných dveří, chodeb a překážek. Návrh je situován do dvou pomyslných bloků. V západním bloku, který se vyznačuje svým pravidelným tvarem a uzavřeností, jsou navrženy ložnice a pokoje, naopak ve východním, je situován velký obytný prostor, jenž se tvarově rozevírá směrem do zahrady.

Hlavním principem domu bylo propojit obytný prostor co nejvíce s přírodou. To se povedlo díky atriu, které vstupuje do středu dispozice a vestavnému květináči, který se zároveň „zrcadlí“ ve stropě v podobě velkého kruhového světlíku. Spojení s přírodou je podpořeno také vodním prvkem, který díky šumění vody dotváří celkovou atmosféru a svého majitele vyzývá k relaxaci. V návrhu zahrály zahrada a zeleň nemalou roli. Během projektování jsme ke spolupráci vyzvali Ateliér Partero, který se postaral o vytvoření dokonalého okolí domu.

Samotný objekt je materiálově rozdělen na kamenný „sokl“ z černé břidlice a výrazný lem atiky, který je proveden ve formě „strakaté“ omítky. Prosklení, které propojuje obytný prostor a zahradu je formou bezrámového zasklení, tudíž při pohledu ven neruší ve velké prosklené ploše žádné masivní prvky okenních rámů. Avšak pro vytvoření pocitu soukromí je možnost použít dřevěné posuvné žaluzie, které uzavřou objekt od okolí.

Interiér ctí materiálově přírodního ducha celého návrhu, kde dominantním prvkem je podlaha z dubových prken. Kamenný obklad z fasády nahradila v obytné místnosti hrubá stěrka v zemitém až měděném odstínu, která dává vyniknout interiérovým dveřím přes celou výšku místnosti. V hlavním prostoru je použito solitérních prvků, které se vyznačují oblými tvary, a tak zde není žádný roh, který by obyvatele „ohrožoval“. Toto uspořádání zároveň nechává volnou ruku majiteli k využití prostoru, kdy stabilním prvkem je umístění závěsného krbu a vestavného květináče.