ATELIER KUNC architects dokončil jedinečné kancelářské interiéry pro společnost Deloitte

Sobota, 1. Červen 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Jeden z nejsledovanějších projektů loňského roku byla relokace kanceláří poradenské společnosti Deloitte. Interiéry v budově Churchill navrhlo renomované pražské studio ATELIER KUNC architects. Koncept administrativních prostor studio postavilo na fenoménu tzv. HUBů, které výrazně přispívají ke zvýšení efektivity celé firmy.

Kanceláře společnosti Deloitte, ATELIER KUNC architects © Peter Fabo
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Michal Kunc, Michal Matějíček, Lucie Eisová, Miroslava Fiedlerová
Ateliér Atelier Kunc Architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 3 - Vinohrady
Datum projektu 2017
Datum realizace 2019
Užitná plocha 12 500.00m2
Poznámka

Spolupráce: MCM architects (Londýn)

Společnost Deloitte přestěhovala své pražské sídlo do nových kanceláří v projektu Churchill. Jedinečné interiéry v nejvyšším standardu provedení navrhli architekti Michal Kunc, Michal Matějíček, Miroslava Fiedlerová a Lucie Eisová z ATELIER KUNC architects. Developerem projektu byla společnost Penta, která situovala budovu Churchill mezi Hlavním nádražím a Vysokou školou ekonomickou. Společnost Deloitte obsadila v budově přes 12 500 m2, tedy více než 80 % celkové pronajímatelné plochy budovy. 

Ve výběrovém řízení s mezinárodní účastí zvítězil koncept ATELIER KUNC architects. Studio intenzivně pracovalo na tomto výjimečném projektu až do jara letošního roku. Výsledkem je unikátní nadčasový interiér plný světla, přírodních materiálů a přátelského prostředí pro zaměstnance, ale i partnery Deloitte. Na střeše je pak z terasy neopakovatelný výhled na pražské panorama včetně Hradčan. Při projektování nových kanceláří architekti i realizační tým vycházel z průzkumu mezi zaměstnanci i zkušeností zahraničních kolegů.  

Nový koncept kanceláří akcentuje spolupráci, kreativitu a flexibilitu. Větší důraz klade i na „wellbeing“ zaměstnanců, v kancelářích je například vlastní posilovna nebo střešní terasa s výhledem na Pražský hrad.  

Kancelářská část (budova I a II) a nový bytový dům jsou poslední fází projektu Churchill, která navazuje na předchozí výstavbu pěti rezidenčních budov. Součástí projektu je i stavba podchodu, který umožní pěší propojení Hlavního nádraží, náměstí Winstona Churchilla a VŠE a zpřístupní stanici metra C přímo ze Žižkova a Vinohrad. 

Architektonický koncept interiérů

Kancelářský prostor navrhlo studio ATELIER KUNC architects jako obytnou krajinu – pohodlný a příjemný interiér, který stírá rozdíl mezi klasickým pracovním prostředím a pocitem domácí pohody. 

Architektonický koncept je postaven na fenoménu HUBů. Každé patro má svůj střed, svůj vlastní HUB s kavárnou a výhledem. 

Přízemí je koncipováno tak, aby byl maximálně využitý potenciál bohatě proskleného atria s návazností na venkovní pobytovou a relaxační terasu. Highlightem atria je Deloitte kavárna, která slouží jak pro klienty, tak pro zaměstnance firmy. Spolu s klientskou částí na kavárnu navazují i trainingové a konferenční prostory. 

Zcela novým prvkem pro Deloitte je coworkingová zóna, která plní všechny projektové a prezentační potřeby firmy. Coworking je navržen tak, aby splňoval maximální prostorovou variabilitu pro interní i externí projekty. Důležitým interiérovým prvkem je točité designové schodiště, které prostorově propojuje přízemí atria a vstupní haly s coworkingovým patrem. 

Pět pater nad atriem slouží pouze pro zaměstnance Deloitte. Všechna jsou propojena otevřeným designovým schodištěm, které spolu s atriem zlepšují celkovou komunikaci a transparentnost napříč celou firmou. 

Hlavní komunikačním a sociálním prvkem interiéru je HUB – kavárna s neformálním sezením. Na každý HUB navazují projektové místnosti včetně provozního zázemí. Díky centrální poloze HUBu v rámci celého patra je to oblíbené místo k formálnímu i neformálnímu setkávání. Jednotlivé HUBy enormně zvyšují efektivitu celé firmy. 

Protikladem k rušnému HUBu jsou prostorově oddělené semi-openspace zálivy, určené pro standardní pracovní úkony jednotlivých „core“ týmů. 

Výjimečnost posledního patra s benefitem velké terasy slouží pro zaměstnanecké i klientské eventy. 

Specifikem v návrhu kanceláří byl i důraz firmy Deloitte na maximální hospodárnost a ekologickou stránku projektu. To se například projevilo v požadavku na opětovné využití stávajícího kvalitního pracovního nábytku, což ovlivnilo celkové uspořádání openspace prostoru. 

Architektem správně připravený spaceplan tak ušetřil významné finanční prostředky. Pokud budete spolupracovat s architektem, vždy vybírejte studio, které už má konkrétní zkušenosti s realizací kanceláří. Zcela zásadní jsou velkoobjemové kanceláře, protože jen na větších projektech se architekt naučí jak pracovat správně s prostorem.