Ateliér SMLXL zrekonstruoval letenský byt s industriálními detaily

Středa, 28. Únor 2018 - 13:35
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architektky Klára Valová a Eva Mohylová z ateliéru SMLXL kompletně navrhly novou podobu bytu v zrekontruovaném bytovém domě v Praze. Nevyhnuly se přitom ani stavebním úpravám dispozic. Celý interiér propojily jednotnými prvky, ze kterých jasně dýchá industriální charakter. Prostor také oživily výraznou modrou barvou. 

SMLXL, rekonstrukce bytu Ovenecká © BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Klára Valová, Eva Mohylová
Ateliér SMLXL
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 7
Datum projektu 2015
Datum realizace 2017
Užitná plocha 105.00m2

Byt se nachází v nově zrekonstruovaném bytovém domě v blízkosti Letenského náměstí. Dispozici navrženou developerem jsme upravili na míru požadavkům mladého páru.

Residenční byt s malým balkónkem má rozlohu 98 metrů čtverečních, patří k němu i vlastní parkovací stání řešené zakladači.

Byt byl od developera předán ve stavu shell and core, což je ideální stav pro návrh i samotnou realizaci. Přesto jsme se nevyhnuli stavebním úpravám vyplývajícím z nově navržené dispozice – rozvody elektroinstalací, úpravy a změny pozic stavebních otvorů, rozvody vody a odpadů, nový sádrokartonový strop.

Ovenecká 

Bytu jsme chtěli částečně navrátit původní charakter, který byl nyní daný už jen špaletovými okny. Dveře jsme proto zvolili obložkové profilované a na míru, které jsme oproti původnímu návrhu zvýšili. Podlaha je v obytných místnostech dřevěná a parkety, které jsme zvolili v atypicky větším rozměru, jsou skládány ve francouzském stylu. Záměrem bylo tyto původní prvky kombinovat s industriálními a barevnými detaily. Jednotná linka bytu se prolíná v modré barvě, která je použita např. v malbě na cihlové stěně v obývacím pokoji, na sedací soupravě, v modré mozaice v koupelně okolo vany, ale také na dveřích do soukromé koupelny v ložnici. Industriální prvky se pak opakují v kovu, který je využit v různých podobách, jako posuvné dveře oddělující vstup od obytného prostoru, knihovna z roxorových prutů nebo plech za kuchyňskou linkou. Velkou váhu jsme také dali na výběr topení – litinová tělesa doplněná o retro černé ventily. Celý interiér je laděn jako celek včetně vybraných doplňků a dekorací.

 Ovenecká

Černá dlažba na podlaze ve vstupní hale opticky rozděluje vstup do bytu od obytné části. Posuvné ocelové zrcadlo vyrobené na míru skrývá elektro rozvaděč. Před ním je umístěno betonové křesílko.

Černý box, který přechází ze vstupní haly do hlavní obytné místnosti, ukrývá jak úložné prostory pro boty a kabáty, tak veškeré spotřebiče v kuchyni. Je na něm použita překližka mořená na černo v kombinaci s dvířky v tabulové barvě. Samotná překližka je pak nepravidelně skládaná. Nízká část kuchyně je v bílém laku v kombinaci s ocelovými plechy ponechanými v přirozené barvě po válcování za tepla. Plech je použit v atypickém opláštění ostrůvkové digestoře, na dvířkách pod dřezem i v celku za kuchyňskou linkou.

Ovenecká

Pracovní deska na kuchyni je kombinací bílého a černého corianu. Jídelní stůl je součástí ostrůvku a je vyroben z dubového mořeného masivu. Jednotlivé dubové fošny jsou propojeny roxorovými pruty. Šatní skříně v ložnici jsou také vyrobeny na míru a mají atypicky frézovaná dvířka. Jako úchytky jsou v celém bytě použita lana.

Propojení koupelny s ložnicí fixním zasklením bylo přání klientů, které jsme rádi dodrželi. Výrazným prvkem je zde také postel Hastens, kterou jsme doplnili o překližkové čelo na míru a volněstojícími nočními stolky. Koupelny jsou řešeny minimalisticky. Ve větší z nich je použita mozaika okolo vany v návaznosti na betonovou voděodolnou stěrku. Nábytek je zde z mořeného masivu.

 Ovenecká

Druhá z koupelen je kombinace šedé dlažby a obkladu imitující beton v kombinaci s bílou voděodolnou malbou. I zde se objevuje ocel, a to na rámu skla do sprchy a zrcadla. Industriálně je laděn i výber osvětlení, a to nejen u umyvadel, ale i ve zbytku bytu.

Ovenecká