Beton jako koncept aneb tak trochu jiné kanceláře

Pondělí, 5. Květen 2014 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Hlavní myšlenkou návrhu, která se zrodila v tvůrčím týmu ateliéru Povětroň, bylo rozčlenit objemný prostor kancelářskými buňkami a zasedacími místnostmi a vytvořit menší intimnější „pokojíčky“ v nichž budou pracovat jednotlivé týmy.

atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
Fotoalbum: 
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - foto © atelier Povětroň
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - půdorys
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX - schema
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX
atelier Povětroň, Martin Chlanda, Michal Rouha - interiér kancelářských prostor společnosti CEMEX
Katalogový list: 
Autor Martin Chlanda, Michal Rouha
Ateliér atelier POVĚTROŇ
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha
Ulice, číslo City West - Siemensova 2716/2
PSČ 155 00
Datum projektu 2012
Datum realizace 2013
Užitná plocha 681.00m2

ZADÁNÍ

Zadáním bylo navrhnout interiér kancelářských prostor pro firmu CEMEX, která se zabývá výrobou a dodáním betonových směsí, cementu a kameniva. Místo kanceláří bylo vybráno v administrativním centru City West na pražských Stodůlkách. Naším úkolem bylo do vymezeného prostoru umístit 50 pracovních míst v open-space kanceláři, 7 uzavřených kanceláří pro vedoucí jednotlivých týmů, jednu velkou zasedací místnost pro 20 osob a další 4 menší zasedací místnosti s celkovou kapacitou 30 míst. Součástí kanceláří měl být i odpočinkový prostor s malou posilovnou a kuchyňka.

KONCEPT

Hmotový koncept

Hlavní myšlenkou návrhu je rozčlenit objemný prostor kancelářskými buňkami a zasedacími místnostmi a vytvořit menší intimnější „pokojíčky“ v nichž budou pracovat jednotlivé týmy. Chtěli jsme se tak vyhnout klasickému schématu, kdy se ve vymezené části kumulují samostatné kanceláře a zbytek je využíván jako open-space pracoviště. Kancelářské buňky vedoucích pracovníků (velíny) jsou rozmístěné po celém prostoru, vytvářejí zákoutí, nabízejí utěšenější a klidnější pracovní prostředí a přímý kontakt mezi pracovníky a jejich vedoucími. Abychom toho všeho docílili, ale zároveň aby byl zachován pocit velkého společného prostoru, který je umocněn vysokými stropy, žádné pevné části nedosahují až do stropu. Prostor není rozdělen, ale jsou zde instalovány samostatné buňky, které jej tvarují.

Materiálový koncept

Chtěli jsme, aby výraz interiéru odpovídal firmě, která jej bude obývat. Aby bylo od prvního okamžiku patrné nejenom to, čím se firma zabývá, ale i její filosofie a postoje. V interiéru jsou použity materiály, se kterými je firma spojena. Kancelářské buňky jsou z exteriéru i interiéru opatřeny cementovou stěrkou, prosklené zasedací místnosti jsou potaženy zrezivělými kari sítěmi a recepce je navržena z drátěných košů s vyskládanými kameny z lomu, ze kterého firma odebírá kamenivo. Filosofie firmy, její přístup k udržitelnému rozvoji i motivační hesla jsou patrné z grafiky na stěnách.

Odpočinková zóna – chill-out je pojata jako přírodní park s cestičkami, umělým trávníkem, zahradním nábytkem a sedacími vaky připodobňujícími veliké balvany.

Do open-space kanceláří byl použit původní nábytek přestěhovaný z předchozího sídla firmy. Skříňky, které vytváří přepážky mezi pracovními místy, jsou nastaveny novými truhlíky s rostlinami.

DISPOZICE

Prostor obemyká atrium ze tří stran a je tak i rozdělen do tří funkčních celků. Na vstup navazuje propojující trakt, kterému dominuje recepce a jsou zde umístěny i toalety a další pomocné místnosti. V prostornějším severním traktu se nacházejí veškerá pracovní místa. Menší zasedací místnosti jsou zde uspořádány do jednoho pásu, který celý trakt podélně rozděluje. V jižní části je chill-out zóna s posilovnou, kuchyňkou a velikou zasedací místností.

Spolupráce : Jana Fischerová, Jana Šimánková, Pavel Zezula, Marek Šinágl