Budova sloužící studentům jako učební pomůcka

Čtvrtek, 7. Září 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: RIBA Awards

Ateliér Feilden Clegg Bradley Studios vytvořil novou budovu v kampusu školy umění a designu Bedales. Zadavatel, tedy škola Bedales, stanovila přísný rozpočet, který nesměl být překročen. Chtěla tak zabránit zbytečně velké a honosné stavbě. Ateliér FCBS čerpalo nápady z Manchester School of Art, hlavně ty, které spadaly do představy menší a užitečné budovy.

Budova školy umění a designu Bedales © Hufton + Crow
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Feilden Clegg Bradley Studios
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Petersfield

Výuka vlastně probíhala i během stavby této budovy, protože do celého projektu byli od začátku zapojeni studenti. Jde o kampus s bohatou historií, na kterou chtěl ateliér navázat, ale zároveň nekopírovat. Proto se snažil o citlivý výběr materiálu i samotného umístění. Právě díky místu je totiž navázán i vztah s okolní přírodou.

Na celé budově je záměrně odhalena její konstrukce. To dokonale sedí k záměru školy, že by i tato stavba měla studenty inspirovat a vzdělávat. Původně měla být stavba jednopatrová, nakonec má patra dvě. Jde o otevřený jednoduše vybavený prostor, aby konečný rozpočet vyhovoval požadavkům.

Hlavním cílem budovy je souznít s okolní krajinou – spojovat se s ní, přinášet ji dovnitř. K tomu napomáhá i hravé využití světla.

Barevný svět architektury.