Byt s akváriem

Úterý, 7. Červenec 2015 - 0:00
| Napsal:

Povedená rekonstrukce bytu, který díky návrhu architektonické dvojice z Mooza architecture získal svěží nádech. Základem moderního konceptu je funkční otevřenější dispozice, jednoduché linie a světlé barvy s jemným akcentem zelené - odraz ústředního bodu dispozice - vestavěného akvária.

Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Fotoalbum: 
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Byt s akváriem - foto © Robert Žákovič
Mooza architekcture, Byt s akváriem - půdorys
Katalogový list: 
Autor Petra Bíšková, Klára Císařovská
Ateliér Mooza architecture
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 8 - Bohnice
Datum realizace 2014
Užitná plocha 84.00m2

Zadáním mladého páru, který nás oslovil pro kompletní přestavbu jejich bytu, bylo vytvořit současný a svěží prostor, v původním bytě po rodičích. Dalším zajímavým tématem bylo umístění velkoobjemového akvária do obývacího prostoru.

Hlavním znakem stávající dispozice bytu byla předimenzovaná a zdvojená chodba, která zabírala neúměrně mnoho místa. Jako návrh jsme zvolili poměrně radikální řešení – odstranění příček mezi kuchyní a obývákem a dále mezi chodbami a obývákem umožnilo volné pole pro další uvažování. Celý prostor, včetně koupelny a WC se sjednotil jednotnou podlahovou krytinou – červenohnědým marmoleem. Původní zónování obývák/kuchyně/chodba zůstalo zachováno díky vsazení nábytkového boxu, který je multifunkční. Ze strany chodby funguje jako botník, ze strany kuchyně jako spižírna a ze strany obýváku jako další úložné prostory. Na tento box navazuje plynule jídelní stůl, který je ve stejné úrovni se zmiňovaným akváriem. Rybičky tak mohou být součástí veškerého dění na stole. Materiál boxu a dalších dřevěných prvků je jasanová dýha se zajímavou kresbou.

Jako kryt topení jsme nechali vyrobit proděravěné desky s kruhovým motivem, které umožňují cirkulaci vzduchu. Na vrchu nahrazují původně chybějící parapety. Toto celé pak navazuje ve stejné výšce na kuchyňskou linku.

Koupelna a WC zůstaly dispozičně stejné, dostaly však nové obklady a zařizovací předměty. Nejvýraznějším prvkem je kvarcitová mozaika, která je na zadní stěně obou místností.