Dohlédnout až na vrcholky hor

Úterý, 24. Leden 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Salon dřevostaveb

Prosvětlený dům s terasou, ze které můžete sledovat okolní louky a hory. Architekti ateliéru Molo si kladli za cíl vytvořit hlavně nízkonákladový, bezbariérový, příjemný dům, který se nachází v obci Černovír.

Dům v Černovíru, molo architekti, foto © Lukáš Žetel
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Patrik Zamazal
Ateliér molo architekti
Zodpovědný projektant
Spolupracovníci Lukáš Bartoš
Subdodavatel
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Černovír
Datum realizace 2016
Užitná plocha 227.00m2
Zastavěná plocha 274.00m2
Materiál

Obec Černovír se nachází v blízkosti města Ústí nad Orlicí, v údolí řeky Tiché Orlice. Pozemek se mírně svažuje k jihu. Na jih jsou rovněž nejhezčí výhledy na protilehlé kopce. Ze severní a západní strany pozemek lemuje místní komunikace. Cílem bylo postavit dům, který poskytuje hodně soukromí, množství světla, využívá výhledy a má nízké provozní náklady. Maximální péči dostal vztah hlavní obytné místnosti, venkovní kryté terasy a zahrady. Zahradou je sad a louka bez jasného oddělení soukromého a veřejného.

Stavba je z důvodu bezbariérového užívání koncipována jako přízemní s půdorysem klínu. Její podélná strana je orientována souběžně se severní komunikací. Dům tímto způsobem chrání zahradu před pohledy kolemjdoucích. Na protilehlé straně je krytá terasa s výhledem na protější kopce. Součástí hmoty domu je kryté stání pro dva automobily, na které navazuje dílna se skladem.

Článek vznikl za podpory nesoutěžní přehlídky Salon dřevostaveb.