Dům mezi stromy

Čtvrtek, 23. Duben 2015 - 0:00
| Napsal:

Strmý terén a tri obrovské gaštany, ktoré sa majitelia rozhodli zachovať. Takto vyzeral pozemok, na ktorom mal vzniknúť jedinečný rodinný dom. Architekti zo štúdia Šebo Lichý sa však tejto výzvy nezľakli a navrhli geniálnu stavbu inšpirovanú slávnou vilou Tugendhat.

Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - foto © Tomáš Manina
Fotoalbum: 
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - foto © Tomáš Manina
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - foto © Tomáš Manina
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - foto © Tomáš Manina
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - foto © Tomáš Manina
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - foto © Tomáš Manina
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - foto © Tomáš Manina
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - foto © Tomáš Manina
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - foto © Tomáš Manina
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - foto © Tomáš Manina
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - situace
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - půdorys přízemí
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - půdorys patra
Tomáš Šebo, Igor Lichý, Dům mezi stromy - řez
Katalogový list: 
Autor Tomáš Šebo, Igor Lichý
Ateliér Architekti Šebo Lichý
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava
Datum realizace 2014
Zastavěná plocha 202.00m2
Plocha pozemku 1 891.00m2
Poznámka

Spolupráce: Ing. arch. Katarína Uhnáková, Ing. arch. Štefan Onofrej, Ing.arch Martina Matušová(interiérový design)

Predná časť domu levituje na dynamických podperách, pričom poskytuje panoramatický výhľad do okolia. Zadná časť domu sa vnára do stúpajúceho svahu a je tvorená niekoľkými úrovňami. Pri vstupe do domu sa ocitnete na strednom podlaží, ktoré je vďaka predĺženej časti na podperách rozľahlé a bezbariérové. Toto podlažie patrí rodičom a nachádza sa na ňom rodičovská spálňa, kúpeľňa a pracovňa. Je tu tiež obývačka s kuchyňou, navzájom vizuálne oddelené krbom. Obrovské okná sa dajú otvoriť kvôli vetraniu priestorov. O poschodie vyššie sa nachádzajú izby detí s vlastnými kúpeľami a terasami. O poschodie nižšie je zas suterén s práčovňou a domácou posilňovňou. Originálnym vynálezom je šachta na prádlo, cez ktorú sa oblečenie dopraví z nenápadného krytu na chodbe priamo do suterénu.

Z tohto podlažia sa dostanete na vonkajšiu terasu s grilom, ktorá je zhora krytá podlažím predĺženým na podperách. Kontakt s prírodou je v tejto realizácií dosiahnutý viacerými spôsobmi. Rodina si môže užívať grilovanie na veľkej krytej terase, slniečko na terasách, ktoré má takmer každá izba alebo úžasný výhľad z obývačky. Práve tu totiž presklené steny ponúkajú úžasné pohľady, ktoré sa ako živá maľba menia so striedaním počasia, ročných období, dňa a noci. Tesne blízko rastúce gaštany pritom budia pocit bývania medzi stromami.

Na najnižšej úrovni sa nachádza samostatne stojaca garáž, ktorú s domom spája chodba. Aby pohľad na záhradu nič nerušilo, má garáž zazelenenú trávnatú strechu, a tak je šikovne ukrytá. Dom je postavený v príjemnom tichom prostredí v blízkosti mestského centra. Nezvyčajný rodinný dom naplno využíva strmý terén najlepším možným spôsobom. Spojenie s prírodou je tu priam hmatateľné, a nepochybne zlepšuje kvalitu života v meste.