Dům na vršku

Čtvrtek, 20. Únor 2014 - 0:00
| Napsal:

Dokonale sladěné přírodní materiály v interiéru a maximální otevření do zahrady s dalekými výhledy - to je rodinný dům ve svahu nad Bratislavou.

JRKVC / GUTGUT - rodinný dům JJ - exteriér - foto © Peter Jurkovič
Fotoalbum: 
JRKVC / GUTGUT - rodinný dům JJ - exteriér - foto © Peter Jurkovič
JRKVC / GUTGUT - rodinný dům JJ - exteriér - foto © Peter Jurkovič
JRKVC / GUTGUT - rodinný dům JJ - exteriér - foto © Peter Jurkovič
JRKVC / GUTGUT - rodinný dům JJ - exteriér - foto © Peter Jurkovič
JRKVC / GUTGUT - rodinný dům JJ - interiér - foto © Peter Jurkovič
JRKVC / GUTGUT - rodinný dům JJ - interiér - foto © Peter Jurkovič
JRKVC / GUTGUT - rodinný dům JJ - interiér - foto © Peter Jurkovič
JRKVC / GUTGUT - rodinný dům JJ - situace, půdorysy
JRKVC / GUTGUT - rodinný dům JJ - situace, pohledy
Katalogový list: 
Autor Peter Jurkovič, Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Roman Halmi
Ateliér JRKVC, gutgut
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Záhorská Bystrica
Suma 450 000.00
Měna EUR
Datum projektu 2011
Datum realizace 2013
Užitná plocha 300.00m2
Zastavěná plocha 330.00m2
Plocha pozemku 3 150.00m2

TRI UHLY POHĽADU

Na svahoch bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica, v oblasti Strmé vŕšky, ktoré sú lemované masívom Malých Karpát, sa rozprestiera štvrť rodinných domov často nazývaná ako „bratislavské Beverly Hills“. Svažitý terén, blízky kontakt s prírodou a nádherné výhľady vytvárajú atraktívnu lokalitu pre bývanie.

Pre majiteľov rodinného domu bola dôverne známa nielen uvedená lokalita, ale aj samotní architekti domu, čím bolo možné vytvoriť netradičný koncept, takmer experiment. Hlavným motívom bolo docieliť úplnú otvorenosť, fúziu domu s okolím, no zároveň zabezpečiť privátnosť a chránený priestor pomocou modelácie svahovitého terénu. Dom nemá jednoduchý kompaktný tvar, ale rozrastá sa do troch smerov a pomocou vytvorených uhlov zachytáva rôzne pohľady. Severná strana domu slúži ako nástupný priestor a je logicky najviac uzavretá, s minimálnym počtom otvorov. Západná strana zachytáva pomocou veľkých presklených plôch výhľady siahajúce až do Rakúska. Južná strana je naopak privátnejšia a komunikuje len so svahovitým lemom pozemku s netradičnou záhradou v štýle „divokej stepnej vegetácie“ podľa návrhu záhradných architektov Sarahs.

Rozdelenie hmoty domu do troch krídiel má dispozičnú logiku nielen v striktnom členení jednotlivých zón, no zároveň aj v súvislosti s ideálnou orientáciou na svetové strany. Severozápadné krídlo je priestorovo najmenšie a obsahuje funkčnú zónu kuchyne a úložného zázemia. Takmer centrálnu polohu na pozemku vymedzuje obývací priestor s jedálňou umiestnený v juhozápadnom krídle domu. Priestorovo najväčšiu plochu zaberá východné krídlo s nočnou zónou domu, v ktorej sú situované dve izby, pričom každá má samostatné hygienické zázemie. Exteriérové plochy medzi jednotlivými krídlami domu sú využité taktiež v závislosti od orientácie na svetové strany, ako aj od ponúkaných výhľadov a kontaktov s okolitým prostredím. Zo severnej strany je vstup do domu, na západnej strane sa rozprestiera veľká terasa s bazénom a na južnej strane vyúsťuje terasa s posedením a priestorom na grilovanie. Prístup na obidve terasy je riešený z centrálnej dennej zóny, ktorú tvorí obývacia izba plynule spojená s jedálenským priestorom a pracovným kútom. Keďže sa terasy nachádzajú v priestore uhlov, ktoré zvierajú jednotlivé krídla domu, vytvára sa tak čiastočne chránený priestor podporený aj kompaktným strešným prekrytím v tvare zalomených trojuholníkov. Široký pozemok umožnil horizontálne rozrastanie hmoty do troch strán, pričom navonok objekt pôsobí pomerne nenápadne v porovnaní s okolitou heterogénnou zástavbou všakovakých rodinných domov. Dispozičné ťažisko priestoru je sústredené takmer výlučne na jedno podlažie, no objekt má tri vertikálne úrovne. V suteréne sa nachádza garáž pre dve autá a technické zázemie, a v „minipodkroví“ je vyhradená hosťovská zóna slúžiaca aj ako herňa pre deti.

V našich podmienkach je netradičné aj stavebné riešenie rodinného domu, ktoré vzniklo kombináciou viacerých technológií. Murovaný suterén je zapustený do svahovitého terénu a v rámci terénnych úprav pokračuje v podobe múrikov z pohľadového betónu. Hlavná časť domu v tvare troch krídiel s rozdielnou dĺžkou je konštrukčne riešená z montovaných drevených panelov prestrešených drevenými priehradovými nosníkmi. Titánzinková strešná krytina, na ktorej sú umiestnené solárne kolektory, zjednocuje tri krídla domu do jednotného celku pomocou rozmanitých geometrických segmentov. Biela farebnosť fasádnej omietky ešte viac neutralizuje pomerne nízku hmotu domu a necháva vyznieť nielen drevené prvky terás, ale aj zeleň v okolí domu.

Montované drevené panely sú zreteľne čitateľné najmä v interiéri, keďže sú miestami ponechané ako „obnažené“, poukazujúc tak na prirodzenú krásu dreva. Charakteristickým prvkom interiéru sú zabudované úložné systémy – knižnica a vitríny, medzi ktoré je integrovaný aj parapet na sedenie s výhľadom do záhrady. Práca s drevom v interiéri pokračuje aj na možno nezvyklých miestach, ako je napríklad krbová vložka, ktorá je v tomto prípade opláštená dyhovanými doskami.

Kuchyňa je síce sektorová, no dotvorená kapotážou z preglejky do kompaktného celku siahajúceho od podlahy po strop, ktorý príjemne rámuje pracovnú plochu kuchyne s okenným otvorom.

Obľuba prírodných materiálov a ich prirodzeného výrazu bez kamufláže je charakteristickým prvkom v tvorbe architektov tohto rodinného domu. Primeraná mierka, útulnosť a zosúladenie rôznorodých materiálov do príjemného celku bez výraznej manifestácie tzv. dizajnových prvkov vytvára svieži „živý“ interiér, v ktorom cítiť život, prerastajúci z vnútra a rozpínajúci sa do krajiny.

Převzato z partnerského časopisu ARCH

Klíčová slova: