Dům v arizonské poušti se obrací k architektuře španělských misionářů 18. století

Úterý, 16. Říjen 2018 - 0:07
| Napsal:

Na břehu vodního kanálu, poblíž arizonského města Phoenix, umístilo zdejší studio The Ranch Mine svůj projekt s názvem Canal House. Při návrhu domu se architekti inspirovali architekturou typickou pro španělské misionáře z konce 18. století. Budova vyniká střídmým designem – bílé stěny doplňuje světlé zdivo a rezavý plech střech, který se leskne pod náporem horkého arizonského slunce.

Canal House, The Ranch Mine © Roehner + Ryan
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér The Ranch Mine
Světadíl Amerika
Země Spojené státy americké
Město Phoenix
Datum realizace 2017
Užitná plocha 765.00m2

Své jméno dostal projekt Canal House od studia The Ranch Mine podle 181 mil dlouhého kanálu, který od nepaměti přiváděl vodu do severního předměstí Phoenixu v Arizoně. Vodní dílo vytvořené již před 2000 let americkými domorodci a na začátku 20. století upravené podle potřeb nové moderní společnosti však v dnešní době upadá do zapomnění. Na opomíjený, ale pro život v pouštní krajině Phoenixu důležitý prvek má upozornit právě projekt Canal House.

Na pozemku, který z jedné strany kopíruje linii kanálu, stojí budova o celkové ploše 765 metrů čtverečních. Forma stavby vychází z misijní architektury tvořené na přelomu 18. a 19. století španělskými misionáři, podobnost by se však dala nalézt i v nám bližších venkovských staveních. Celý objekt se skládá ze dvou hlavních obytných objektů, které vzájemně propojuje krček chodby, fungující zároveň jako hlavní vstupní prostor. Delší z přilehlých obytných částí je rozdělena na dvě ložnice, druhý objekt vyplňuje prostorný obývací pokoj s kuchyní, který je doplněn o přístavbu s hygienickým zázemím a bočním vstupem a navazuje na skromnou zahradu s venkovní jídelnou.

Poměrně rozměrný pozemek je díky stavbě rozdělen na několik zón, které během dne reagují na pohyb slunce a do nichž se dům otevírá a vzniká tak plynulá komunikace exteriéru s interiérem. Obytné místnosti díky velkým okenním otvorům navazují na centrální dvůr s krbem a venkovním posezením. Díky vhodné orientaci budov, které nádvoří svírají, poskytuje tento prostor dostatek stínu a může tak fungovat jako další plnohodnotně využívaný obytný prostor. Hradba obou obytných křídel a vstupního krčku zaručuje vnitřnímu dvoru dostatek soukromí.

Po vizuální stránce je Canal House řešen velice jednoduše. Obytná křídla navrhli architekti jako čistě bílé hmoty, které jsou ze vstupní strany symetricky perforované malými okenními otvory v tmavých rámech. Jejich sedlové střechy kryje vlnitý rezavý plech, zářící v horkém arizonském slunci. Stejný nekomplikovaný bílý design má i samostatně stojící garáž. Plášť spojujícího krčku i přístavby k obývacímu pokoji tvoří světlé zdivo. V interiéru opět převládá bílá barva doplněná o dřevo či mramorové prvky a místnosti tak působí velice vzdušně a prostorně.

Klíčová slova: