EXPO 2015 - Španělský pavilon

Středa, 1. Červenec 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Koncept španělského pavilonu vychází z myšlenky spojení tradiční španělské kuchyně a inovativní gastronomie. Tato dualita vytváří atraktivní a flexibilní prostor, který zahrnuje otevřené patio s pomerančovníky, jedním ze symbolů španělské kultury.

b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - vizualizace
Fotoalbum: 
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - foto © Adria Goula
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - foto © Adria Goula
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - foto © Adria Goula
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - foto © Adria Goula
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - situace
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - půdorys přízemí
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - půdorys 1. patra
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - půdorys 2. patra
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - řez podélný
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - řez příčný
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - pohled
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - axonometrie
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - vizualizace
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - vizualizace
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - vizualizace
b720 Arquitectos, EXPO 2015, Španělský pavilon - vizualizace
Katalogový list: 
Ateliér b720 Arquitectos
Světadíl Evropa
Země Itálie
Město Milano
Suma 10 500 000.00
Měna EUR
Datum realizace 2015
Užitná plocha 2 104.00m2
Poznámka

Tvůrčí tým: Antoni Miralda, Manuel Artiz, Roberto Vásquez

2104 metrů čtverečních pavilonu, navrženého společností B720 Arquitectos, v čele s Fermínem Vázquezem, je otevřených, přátelských a příjemných. Vnitřní a vnější prostory se prolínají, převažují venkovní plochy, kde si návštěvníci mohou odpočinout u patia pomerančovníků v plážovém baru nebo v hledišti.

Design pavilonu je inspirován tvarem skleníku, tvořeným dřevěnými arkádami. Série venkovních prostorů představuje tradiční gastronomii v zemi, s použitím tradičních materiálů, které se běžně používají na korkové vinné špunty, sudy nebo koše z vrbového proutí (používané pro lisování olivového oleje). Myšlenka symbiózy mezi tradicí a inovací je ztělesněna dvěma velkými bloky umístěnými paralelně vedle sebe. Jak jsme již uvedli, jedna z hmot využívá tradiční materiály, základ druhé tvarově totožné budovy tvoří konstrukce z nerezové oceli doplněná omítanými plochami v barvách připomínajících nejznámější španělské produkty.

Náplň pavilonu je zaměřena na tři témata: klíče gastronomických úspěchu Španělska, rovnováha mezi tvořivostí a inovací tak, aby se zachovala tradiční středomořská jídla; a používání udržitelného zemědělství a živočišné výroby jako způsob, jak šetřit krajinu Španělska, dědictví země a rozvoj alternativních modelů cestovního ruchu.

Španělský pavilon se nachází dvou podlažích, přičemž v každém z nich můžeme navštívit jinou tematickou výstavu. V přízemí mohou návštěvníci sledovat plavbu potravin pomocí instalace umělce Antoni Miralda, který nabízí návštěvníkům poetickou reflexi na cestách vedlejších produktů potravin.V druhém patře můžeme vstoupit do mysli španělského kuchaře, který umožňuje návštěvníkům prozkoumat své umění, znalosti, a oblíbené recepty. To vše je doplněno barem Tapas, restaurací, gurmánským obchodem a veřejným náměstím s multi-funkčním hledištěm. Zde se pořádají workshopy, koncerty, přehlídky, vaření a konference.