Ideální proměna viktoriánského skladu v rezidenční bydlení

Úterý, 19. Září 2017 - 3:00
| Napsal: | Zdroj: RIBA Awards

V projektu studia Stephenson jde o extrémně chytrou přeměnu viktoriánského skladiště. Architekti zachovali ráz původního účelu budovy a s citem ho využili k vytvoření rezidenčního bydlení. Tato přeměna je důkazem, že se dá se zděděným architektonickým bohatstvím citelně naložit a vytvořit z něho nový, promyšlený celek s úplně novým charakterem.

Finlays Warehouse od studia Stephenson © Andrew Wall
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Studio Stephenson
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Manchester

Všechny kroky byly pečlivě zváženy. Všechny změny, které architekti na budově udělali, sedí danému místu a vyhovují okolí. Nejde o přestavbu, která by zavrhovala ráz staré budovy, právě naopak. Jde o architektonický jazyk, který bere v potaz detaily i kouzlo místa a vytváří z obojího promyšlený celek.

Zvenku vypadá budova jako klasický sklad v Manchesteru- objekt, který dávno dosloužil svému původnímu účelu. Když se ovšem dostanete dovnitř, musíte vnímat respekt a kouzlo budovy s dlouhou historií. A právě to brali v potaz architekti studia Stephenson.

V objektu se nachází celkem dvacet jedna bytů. Do všech je zvolen stejný dřevěný vstup. Každý byt je vnímán jako samostatný celek – samostatný domov. Celkové zpracování jednotlivých detailů vytváří dojem jednoty, ale už v původním plánu se počítalo s tím, že každý byt musí být jedinečný.

Skromná, ale praktická přeměna skladu v rezidenční bydlení pod rukama studia Stephenson vytváří až ideální obraz toho, jak by obnova historického objektu měla vypadat.