Já na bráchu…

Pátek, 26. Srpen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Na začátku jsme našli 660metrový pozemek sousedící s lesem a krásným výhledem na Bratislavu. Je sice rovinatý, pouze s mírným převýšením, ale umístit sem hned dva rodinné domy i se zahradami, to pro nás bylo celkem slušnou výzvou. Nominace jednoho z objektů na CE·ZA·AR 2016 však značí, že se to náležitě vydařilo.

Compass Architekti, Rodinný dom Brusnicová A – foto © Pavel Meluš
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Matej Grébert, Juraj Benetin
Ateliér Compass Architekti
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Nové Mesto
Ulice, číslo Brusnicová
PSČ 831 01
Datum projektu 2011
Datum realizace 2015
Užitná plocha 182.00m2
Zastavěná plocha 62.00m2
Plocha pozemku 330.00m2
Poznámka

Foto © Pavel Meluš

Pozemok sme rozdelili na dve rovnaké časti, každý dom má teda 330metrový pozemok. Obidva domy majú podobný základný pôdorys a dispozičnú logiku, no predsa sú úplne iné. Majitelia mali celkom iný zoznam priorít, čo sa odrazilo na finálnej architektúre každého domu.

Čo majú obidva domy spoločné?

  • približne rovnaký pozemok – 330 m2
  • rovnaký pomer zastavanej plochy (62 m2 / 60 m2) a pozemku s maximálne využitým priestorom
  • rovnakú úžitkovú plochu 180 m2
  • prepojenie interiéru so záhradou
  • centrálne schodisko
  • vstup bez predzáhradky a plotu – fasáda obidvoch domov je totožná s uličnou čiarou, ktorá je viac-menej zhodná s hranicou pozemku = ušetrili sme tak priestor pre záhradu alebo obytnú časť

Čo majú rozdielne?
Dom A

Vďaka prevýšenému pozemku je dom A oproti domu B situovaný o 1,2 m vyššie.

Do zapusteného podlažia sme umiestnili dvojgaráž, hosťovskú izbu, kde sa nám podarilo dostať denné svetlo a kúpeľňu.

Na prízemí sa nachádza vstup a veľkorysý obytný priestor s kuchyňou, odkiaľ sa priamo vchádza na terasu so záhradou. Obytnému priestoru dominuje centrálne schodisko s vnútorným krbom.

Vo vnútri domu je maximálne využitý priestor, sedačka v obývačke funguje na 2 strany, ako pohodlnejšie sedenie v jedálenskej časti, ale na druhej strane ako klasická pohovka s ležadlom smerom k plátnu. Obytný priestor vďaka tomu, že nemá žiadne priečky pôsobí optický vyšší, no výška stropu je štandardná – 2,7 m.

Na prvom podlaží sa nachádzajú 3 spálne, kúpeľňa a veľký šatník. Nad prvým podlažím sa nachádza terasa s impozantným výhľadom na Bratislavu.