Jeden dům, dvě tváře

Středa, 28. Září 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Autoři návrhu cítili potřebu vnést hierarchii na pozemek s velmi proměnlivým charakterem. Dlážděná plocha nejblíž ke komunikaci je předstupněm dvorku ukrytého za dřevěnou kůlnou s garáží. Tady dům ukazuje svou konzervativnější tvář, které se však směrem do zahrady zbavuje a získává podobu přízemního pavilonu s terasou.

3+1 architekti, Rodinný dům Habrovice – foto © Pavel Plánička
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Plánička, Bruno Panenka, Matěj Páral
Ateliér 3+1 architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Ústí nad Labem
Ulice, číslo Habrovice
PSČ 403 40
Datum projektu 2011
Datum realizace 2014
Užitná plocha 196.00m2
Zastavěná plocha 113.00m2
Plocha pozemku 1 502.00m2
Poznámka

Foto © Pavel Plánička

Místo

Uliční typ původně zemědělské obce. Síla a jistota založení, sousedství velkorysých hospodářských dvorů i zemědělství jsou tytam. Blízké přírodní koupaliště, nedávno ještě hojně užívané, nyní za účasti lokálních úřadů neprůhledně zprivatizované a devastované, je přiléhavým vnějším obrazem současného vnitřního.

Nejistota, přešlapování na místě. Co teď?

Pozemek

Ačkoliv uvnitř obce, má stavebníkův pozemek výrazně specifickou atmosféru. Překročením hrany pozemku vstupujeme do země za zrcadlem, mdlý charakter okolí se náhle proměňuje. Jsou tu dva mohutné stromy na ose v čele zahrady, blízká měkká a otevřená krajina a vzdálené horizonty.

Dům

Návrhem jsme se pokusili vnést do otevřené plochy pozemku podrobnější hierarchii, logickou uvnitř i vně. Na úzký vjezd umístěný v nepříznivé poloze stoupající levotočivé zatáčky přilehlé obecní komunikace, navazuje dlážděná plocha a dřevěný přístřešek – směrem do ulice otevřené parkovací stání a směrem do zahrady dřevník a sklad/kůlna. Mezi kůlnou a domem je malý kamenný dvorek. Dá se tu krom jiného docela příjemně sedět na zápraží v letním podvečerním slunci.

Samotný dům je svým výrazem směrem k ulici a obci konzervativní – považujeme to za nutné vyvážení fantazie seriálových novostaveb a rekonstrukcí v bezprostředním okolí. Východním směrem se dům stává nízkým pavilonem prolínajícím prosklenou stěnou a krytou terasou se zahradou. Za domem je založen malý ovocný sad.