Komfort v srdci Alp

Pondělí, 14. Prosinec 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva, Překlad: Karolína Řeháčková

Po horské vile od italského ateliéru JMA, jež nabízela výhledy na švýcarské Alpy, se po necelém týdnu podíváme opět do hor, tentokráte navštívíme rodinné sídlo slovinského studia SONO arhitekti obklopené vrcholky rakouských Alp. Opět můžete pozorovat architekturu navrženou moderním osobitým způsobem, jež ale současně zapadá do svého přírodního rámce.

SoNo Arhitekti, Mountain-View House - foto © Matevž Paternoster
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović
Ateliér SoNo Arhitekti
Světadíl Evropa
Země Rakousko
Datum realizace 2015
Užitná plocha 340.00m2
Plocha pozemku 850.00m2

Tato rodinná rezidence je obklopena přírodou s výhledem na rakouské Alpy. Nachází se v malé vesničce více než 800 m.n.m. s přímým propojením s vyhlášeným lyžařským regionem Kitzbühel.

Dům na úbočí je uspořádán ve třech výškových úrovních v závislosti na příkrém svahu, ke kterému přiléhá. Hlavní vstup vede do otevřeného prostoru s nádherným výhledem díky prosklené stěně, jež umožňuje ničím nerušené daleké výhledy na vrcholky hor. Uvnitř obytných místností a ložnic mají jejich obyvatelé pocit, jako by volně vplouvali do okolní vzdálené krajiny. Dům působí při pozorování zvenčí z různých úhlů odlišně, a to díky tomu, že hravé uspořádání různých střešních rovin má snahu být ozvěnou okolních horských vrcholů.

Nejnižší úroveň je poněkud uzemněnější a celkově tmavší, ale díky přístupu na venkovní terasu je i odtud umožněn výhled do kraje. Terén kolem domu je upraven terasovitě, přičemž každá z teras má svůj daný účel (sauna, jacuzzi, wellness, zahrada, ovocný sad). Celkově je dům navržen tak, aby byli jeho obyvatelé ukryti před zraky kolemjdoucích či sousedů a otvíral se tak jen vůči okolní krajině či obloze.

Interiér

Interiéry jsou moderní, plné denního světla, navržené v přírodních barvách s různými kombinacemi materiálů a celkově vytváří příjemnou útulnou atmosféru.

Na hlavní vstup s luxusním výhledem na Alpy navazuje schodiště, po němž sestupujeme dolů do střední úrovně s velkoryse pojatým obytným prostorem a navazující prostornou kuchyní a jídelnou. Ta se nachází na levé straně, v pravé části pak navazují ložnice.

Interiér je navržen velmi moderně, obytným prostorám dominují betonové povrchy, ale současně jsou v harmonii s jemnými tóny dřevěných prvků. Netradičně je zde dřevo oproti běžným zvyklostem použito na strop, kterému tvoří kontrast betonová podlaha.

Přízemí má velmi odlišný charakter. Hlavní prostor je stylizován v tradičním stylu místních “Zilberstube”, sloužící k setkávání s přáteli a oslavám. Tento prostor je doplněn vinným sklepem, pokoji pro hosty a wellness. Z této úrovně je volný přístup na terasu.