Konferenční hala Dai Lai z dílny Vo Trong Nghia boduje

Pondělí, 21. Červenec 2014 - 0:00
| Napsal:

Konferenční hala Dai Lai je součástí „Bambusového komplexu Dai Lai“, který získal koncem června tohoto roku hlavní cenu asijské regionální rady pro architekturu – ARCASIA (Architects Regional Council Of Asia) – a sice titul "Building of the Year" (Stavba roku). Konferenční hala Dai Lai je výsledkem spolupráce známého vietnamského architekta Vo Trong Nghia s japonským architektem Takashi Niwou. Seznamte se naším prostřednictvím s touto unikátní stavbou.

Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - foto exteriéru © Hiroyuki Oki
Fotoalbum: 
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - foto exteriéru © Hiroyuki Oki
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - foto exteriéru © Hiroyuki Oki
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - foto exteriéru © Hiroyuki Oki
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - foto exteriéru © Hiroyuki Oki
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - foto interiéru © Hiroyuki Oki
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - foto interiéru © Hiroyuki Oki
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - foto interiéru © Hiroyuki Oki
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - foto exteriéru © Hiroyuki Oki
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - půdorys
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - řez
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - pohled
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - pohled
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - pohled
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - model
Vo Trong Nghia, Takashi Niwa - Dai Lai Conference Hall - konstrukce střechy
Katalogový list: 
Autor Vo Trong Nghia, Takashi Niwa
Ateliér Vo Trong Nghia Architects
Světadíl Asie
Země Vietnam
Město Vinh Phuc province
Datum realizace 2012

Rekreační oblast Flamingo Dai Lai Resort bylo navrženo a částečně vybudováno pro věčně vysoce zaneprázdněné obyvatele velkoměsta, aby si zde mohli užívat víkendu uprostřed přírody. Rekreační oblast se nachází uprostřed bujně kvetoucích porostů v oblasti mezi jezerem Dai Lai Lake a horami, které jezero obklopují, a leží asi 50 km od Hanoje. Návštěvníci resortu zde mohou obdivovat nádhernou krajinu zdobenou celou řadou přírodních zajímavostí, rostlin, květin a vychutnávat pocit, že se mohli alespoň na okamžik zbavit každodenního shonu a vydechnout mimo hektické a přeplněné velkoměsto.

Pozemek, na němž konferenční hala Dai Lai leží, se nalézá vedle hlavní přístupové komunikace využívané jako přístup do celého rekreačního střediska. Budova tedy jako by při příchodu vítala každého návštěvníka a její působivá zaoblená kamenná stěna může být pojímána jako jakýsi uvítací výbor, který svou existencí v návštěvnících umocnuje očekávání více než příjemného relaxačního pobytu. Stěna, která je dlouhá 80 metrů, vysoká 8 metrů a široká 1 metr nabízí návštěvníkům rozfázovaný výhled a ukazuje jim okolní přírodu kousek po kousku. To ale není zdaleka všechno. Stěna ve tvaru oblouku funguje jako nástroj, jenž vyvolává v návštěvnících chuť zúčastnit se aktivit odehrávajících se v konferenční hale. Ortogonální vstup mezi uměle vytvořenými pahorky vede skrz kamennou zeď a dál se návštěvníci dosávají do foyer krytého dynamickou bambusovou konstrukcí se zcela nevšedním rozponem.

Bambusová konstrukce haly byla navržena podle následující koncepce:

1. Vytvořit příjemný prostor pro společenské události a použít k tomu místní přirozený materiál, tj. bambus a kámen
2. Zrealizovat stavbu o velkém rozponu, která bude tvořena celými rovnými dlouhými bambusovými kmeny.

Samotný bambus má jako takový celou řadu výhod jako například krásnou barvu, zajímavou strukturu i reprodukční potenciál. Pro realizaci výše zmíněné koncepce bylo třeba soustředit velké množství bambusových kmenů do určitého konstrukčního rámu, který se vyznačuje vyšší spolehlivostí a nosností než bambusové kmeny použité jednotlivě. Jeho maximální rozpon je 13,6 metru a pozice jednotlivých spojů v každém rámu je uzpůsobena tak, aby byla vytvořena výrazná zakřivená linie střechy. Požadavky na funkčnost stavby coby konferenčního centra sice dělí stavbu na jednotlivé specifické prostory jako je hlavní sál, postranní sál, vstupní hala a místnosti tvořící zázemí, ale současně dynamická bambusová konstrukce umožnuje návštěvníkům vnímat prostory jako otevřené v celé šíři, jako prostory, které předvádějí svou kontinuitu prostřednictvím nadedveřních světlíků nad jednotlivými předěly.

Citovaná oblast se vyznačuje bohatými nalezišti přírodních materiálů jako je právě bambus a kámen. Proto tedy také právě tato konferenční hala dosahuje své originality a mimořádné atmosféry využitím těchto místních přírodních materiálů, a to v opravdu hojné míře. A výsledkem je situace, kdy se na oplátku budova stává vlídným a přátelským společníkem okolní přírody.

Z pahorkatiny na západě sem pronikají poslední paprsky zapadajícího slunce piniovým hájem. Mihotavé světlo dodává interiéru pocit návratu k přírodě. Cílem konstrukce této stavby není však jen poskytnout příjemné místo ke konání společenských událostí, ale také prohloubit zážitek ze setkáním s velkorysým duchem přírody.

Klíčová slova: