Lanovkou až do knihovny. Proměna historické budovy francouzského námořnictva

Pátek, 25. Srpen 2017 - 1:20
| Napsal:

Bývalý arzenál francouzského námořnictva v Brestu otevřel své brány, aby místním začal sloužit jako nové kulturní zázemí. Namísto lodí se v revitalizované čtvrti Les Capucins nyní nachází Mediatéka Françoise Mitterranda– nová pobočka brestské sítě veřejných knihoven. Rekonstrukci objektu navrhla a vytvořila pařížská architektonická kancelář CANAL, celý projekt byl dokončen začátkem roku 2017.

Mediatéka Françoise Mitterranda, CANAL © CANAL
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér CANAL, atelier d’architecture
Světadíl Evropa
Země Francie
Město Brest
Datum realizace 2017

Areál knihovny se nachází na pravém břehu řeky Penfeld, hned naproti historickému centru města. I přes svou výhodnou polohu byl však díky přilehlému vodnímu toku problematicky přístupný. Nesnadná otázka, jak propojit areál s protějším břehem, byla vyřešena dosti svérázně – návrhem lanovky. Ta návštěvníky přenáší z centra přes koryto řeky rovnou k objektu arzenálu, nabízejíc výhledy na starou přístavní oblast. 

Návrh přestavby zachovává majestátní měřítko původního místa. Silné kamenné zdi se tyčí po celém obvodu objektu a v čele hlavní lodi se otevírají velkým proskleným otvorem. Ten už zdáli vítá návštěvníky knihovny a nechává nahlédnout do svého nitra ještě před vstupem do interiéru. Po vstupu do budovy se návštěvník ocitá v uvítacím foyeru, hale 65 metrů dlouhé a 19 metrů vysoké,  maximálně otevřené a variabilní. V prostoru jsou volně rozmístěny 3 kusy nábytku v měřítku podtrhujícím monumentalitu celé stavby. Tři obří věže určené k odpočinku, hře a setkávání jsou přístupné z prvního i druhého patra knihovny. Návštěvníkům nabízí intimní čítárny a zašívárny či rozhledy po prostorách haly. Z té se dá dále vstoupit do jednotlivých knihovních oddělení.

 Mediatéka Françoise Mitterranda má ambiciózní program a nabízí celou řadu aktivit. Vedle auditoria, víceúčelových, výstavních a konferenčních sálů se zde nachází specializované počítačové místnosti, ateliéry nebo kavárna. Čtyři oddělení po dvou patrech jsou rozdělena do jednotlivých lodí bývalého arzenálu a nepřestávají nabízet hravé, prosvětlené a multifunkční prostory.

Původní sloupy nesou střešní kovovou konstrukci. Ta je z velké části prosklená a přivádí tak dovnitř příjemné zenitální světlo. Ostatní konstrukce jsou vytvořeny nezávisle na původní struktuře – ta tak slouží pouze jako ochranná obálka. Topení a chlazení je schováno pod vrstvou speciální gumové podlahy, jež zároveň zajišťuje příjemnější akustické podmínky. Původní zdi jsou rozšířeny o zateplení a vzduchotechniku.

 Zachované industriální prvky dávají prostoru charakteristickou atmosféru, kterou autoři dále podpořili vhodným výběrem materiálů. Ocelové detaily, bílá stínidla a tmavý nábytek jsou příjemně kombinovány s dlouhými závěsy a plstěnými potahy různých barev. Různorodost prostor a funkcí se tak ve výsledku propisuje i do návrhu interiéru. Hra barev a materiálů společně s různorodými akustickými podmínkami a střídajícími se měřítky zajišťuje pestrou škálu zázemí pro veškeré požadavky návštěvníků. Revitalizace čtvrti má nakročeno pravou nohou.