"Lité bronzové dřevo" v londýnském loftu

Úterý, 18. Listopad 2014 - 0:00
| Napsal:
Architekti z dílny Paula McAnearyho vytvořili naprosto výjimečný prostor, který zohledňuje původní tektoniku podkroví spolu s novými detaily a dokonce i materiály. Jedinečné, designové a současně praktické bydlení.
Paul McAneary Architects Ltd - Tex-Tonic House - Londýn - foto © PMA Architects
Fotoalbum: 
Paul McAneary Architects Ltd - Tex-Tonic House - Londýn - foto © PMA Architects
Paul McAneary Architects Ltd - Tex-Tonic House - Londýn - foto © PMA Architects
Paul McAneary Architects Ltd - Tex-Tonic House - Londýn - foto © PMA Architects
Paul McAneary Architects Ltd - Tex-Tonic House - Londýn - foto © PMA Architects
Paul McAneary Architects Ltd - Tex-Tonic House - Londýn - foto © PMA Architects
Katalogový list: 
Ateliér Paul McAneary Architects Ltd
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Londýn
Datum realizace 2010
Materiál

"Tex-Tonic dům 1" nabízí velmi úspěšnou syntézu citlivosti k danému kontextu, hluboké pochopení potřeb klienta, ergonomické funkčnosti, estetického dojmu, revolučního použití materiálů a technologií, a také promyšleného rozložení hmoty. Dále ukazuje naše naprosté potěšení z práce s přírodními materiály. Naše nadšení je neustálým vývojem nových dokončovacích technik ve spolupráci s novými architektonickými formami a tectonics (výroba z dřevěného řeziva bez viditelných spojovacích materiálů, s předvídáním jeho dilatace).

Pokyny klienta v této soutěži na výzvu byly navrhnout dva byty na nejvyšším patře stávající pošty centrálního Londýna a domu umělecké činnosti Phillips de Pury ve Victorii v Londýně. Klient vyjádřil přání velkoobjemového "loftového" prostoru a požádal o moderní design a použití přírodních materiálů. Nabídka architektů od Paula McAnearyho vyhrála soutěž s návrhem, vyjádřeným přírodní technikou tectonics prostřednictvím řady nových detailů a dokonce i vývojem nového typu materiálu - který jsme pojmenovali "cast timber bronze" (lité bronzové dřevo).

Protože jsou oba byty postavené na vrcholu stávající pošty centrálního Londýna, byl poštovní doručovací systém inspirativním zdrojem konceptu. Architekti Paula McAnearyho reagovali na požadavky vyjádřením a zvýrazněním "konceptu prvků součástí poštovní schránky" do velkých boxů z přírodních materiálů, chránících soukromí.

Do rozsáhlého podkrovního prostoru dvojnásobné výšky jsme umístili tři ložnicové boxy, poskytující prostory pro spaní: kromě hlavní ložnice a dalších dvou ložnic obsahují šatnu pro hlavní ložnici, šatnu, přidruženou koupelnu a společnou koupelnu. V souladu se současnou rodinnou tradicí jsou prostory pro soukromý život relativně menší. Klient vyjádřil přání mít velký univerzální životní prostor, ideální pro relaxaci a večírky. V důsledku toho je obytná plocha prostorná a slouží víceúčelově.

Celkový architektonický jazyk je skromný a dramatický zároveň: směs dřeva tectonics byla použita s důrazem na jeho strukturu a vnitřní krásu. Množství "vertikálního denního světla" plynoucího skrz velká střešní okna, pochozí sklo a horizontální obvodové pláště maximalizují nádherný efekt přirozené struktury a vzoru trámového stropu, dubových trámů a podlah, stejně jako bronzové "textury dřeva".

"Boxy" z Tex-Tonic domu zobrazují přírodně strukturované materiály. Silné, robustní 100x200 mm dubové odřezky byly zvoleny tak, aby vyjádřily hloubku pískovaného dubu s vystouplými detaily "papilár" nebo " hřebenových "spojení. Pole boxů je osvětleno zespodu, aby se přirozené struktury materiálu zobrazily v plném rozsahu. Pro box uprostřed jsme vyvinuli nový materiál, obložení litým bronzovým dřevem. Během procesu přípravy dřeva pro odlitek jsme vykartáčovali letorosty dřeva, abychom vyrýsovali maximum textury. Po tomto procesu bylo dřevo opáleno, aby se z něj odstranila vykartáčovaná vlákna. Po odlití bronzu byl pro dosažení zčernalého bronzového povrchu aplikován roztok kyseliny. Nakonec byly hřebeny překartáčovány, aby vzniklo zvýraznění, vyjadřující dřevěnou strukturu bronzu.

Video, ukazující proces odlévání "bronzového dřeva"

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org