Londýnský ateliér pro studenty malířství

Úterý, 8. Únor 2011 - 1:20
| Napsal:

Nová stavba Sackler Building ateliéru Haworth Tompkins nabízí prostory vybudované pro všechny studenty výtvarné akademie Royal College of Art. Novým záměrem této stavby je, že studenti budou moci společně pracovat pod jednou střechou, a to poprvé po více než deseti letech.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Haworth Tompkins Ltd
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Londýn

Již od prvního jednání o budově bylo cílem vytvořit moderní prostory, které odpovídají kvalitou a charakterem těm nejlepším tradičním malířským ateliérů v Londýně, jako jsou velkolepá viktoriánská studia v budově Victoria & Albert Museum
(V & A) nebo inspirativní prostory v Royal Academy od autorů Sydney Smirke a Norman Shaw.

Budova Sackler Building je první fází plánu RCA pro nový hlavní univerzitní areál v Battersea, který je též navržený Haworthem Tompkinsem. V areálu bude umístěna škola výtvarného a užitého umění a také zde budou prostory pro nové začínající podniky se zaměřením na umění a design. Areál pojme též galerii a přednáškový sál s kapacitou 220 míst.

Malířské oddělení není akademií a nemá společné či dominantní zaměření. Studenti si sami stanoví svůj vlastní program a škola Royal College of Art je tak hrdá na svůj široký záběr a rozmanitost, chápajíce malbu jako rozmluvu i činnost zároveň. Typ prostorů potřebných pro podporu těchto aktivit je velmi specifický a tak ministerstvo již před začátkem projekční práce stanovilo jasné instrukce. Hlavním cílem bylo sjednotit studenty na jednom místě, kde by byl ateliér o minimálně 46 místech a s kapacitou pro rozšíření až na 60 míst. Byly by zde prostory různých rozměrů a různého charakteru.

Stavba Sackler Building byla již od počátku koncipována jako konverze. Stará budova - jednoúrovňová továrna - byla transformována do série nových osvětlených prostorů pod novou střechu výrazného rázu, a to tak, že do původního cihlového celku byla zakomponována nová samostatná ocelová konstrukce. Tím se významně zvedla výška budovy, na některých místech i o dvojnásobek. Vznikly tak ateliéry o výšce 7 m a mezanin, kde se nachází několik shora osvětlených menších studií o výšce 3,5 m, přičemž je zachováno převážně otevřené pracovní prostředí. Speciálně profilovaná střecha poskytuje tolik potřebné severní světlo, které přichází zvenku bez přímé sluneční záře, což vytváří ideální podmínky pro malování v ateliéru. Velká studia mají téměř krychlovitý tvar o rozměrech 8 m x 7,5 m a 7 metrů na výšku a mohou být v případě potřeby rozdělena až na šest menších studií.

Vchody do ateliérů jsou z velkoryse řešené chodby, což je v souladu s tradičním plánem umělecké školy a navazuje to na typologii obou staveb, Royal Academy a V & A, kde toto uspořádání poskytuje společenské a výstavní prostory. Chodba je tak místem, kde každý míjí práce studentů od minulosti až po současnost.

Přeložila DIta Diene