Luxus s rozumem

Pátek, 8. Leden 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva, Překlad: Karolína Řeháčková

Rodinná vila, která na první pohled zaujme svou profilovanou vnější slupkou, vás ohromí svým velkorysým prostorem plným světla i v interiéru. Designově řešenému konceptu dodává na kvalitě sofistikované řešení využití obnovitelných přírodních zdrojů.

ZAHAVI Architects, V House - foto © Shai Epstein
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Yehuda Zahavi, Eliaou Zahavi, Daniel Ohana
Ateliér ZAHAVI Architects
Světadíl Asie
Země Izrael
Město Ašdod
Datum projektu 2012
Užitná plocha 450.00m2

Architektonický výraz domu s názvem “V House” je určen metodickým vyřezáváním vnější obálky, čímž bylo dosaženo záměrného dosažení dutin, které pak následně plní různé funkce. Východní fasáda tvořená v souladu s pohybem slunce tak, že je dokonale zarovnaná s východem slunce, a na zlomek okamžiku může člověk zažít dokonalé souznění přírody a architektury v magickém zlomovém okamžiku probuzení slunce.

Touha rodiny žít neustále v tzv. „dovolenkovém“ režimu podmínila koncept domu, jehož snahou bylo naplnění potřebných funkcí, ale především vytvoření atmosféry místa, kde se můžete cítit jako na prázdninách každý den. Obálka domu obtéká vnitřní prostor a díky vzájemnému působení profilované fasády a interiéru, vnější vzhled domu významně determinuje uspořádání interiéru.

Dům je koncipován jako samonosný mikrokosmos, kde systém recyklace vody zajišťuje integrovaný zavlažovací systém venkovní zeleně a kde sluneční energie generovaná střešními panely využívá potenciál intenzivního středomořského slunce.

Klíčová slova: