Luxusní bungalov v Bratislavě poskládalo studio Beef architekti z pohledového betonu, cihel a dřeva

Úterý, 23. Červenec 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Pro starší manželský pár navrhlo studio Beef architekti na okraji Bratislavy přízemní rodinný dům hmotově rozdělený na menší objemy, které mezi sebou vytvářejí intimní zákoutí s osobitou atmosférou. Velkoryse řešený dům však architekti nerozčlenili jen po hmotové stránce, ale také z hlediska materiálů. Stavbě tak dominuje surový pohledový beton, režná cihla a dřevo.

Dom s kamenným pátiom, Beef architekti © Peter Čintalan, Roman Dibarbora
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Rado Buzinkay, Andrej Ferenčík, Jakub Viskupič, Gabika Masláková
Ateliér beef
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Vrakuňa
Datum projektu 2015
Datum realizace 2018
Užitná plocha 229.00m2
Zastavěná plocha 261.00m2
Plocha pozemku 959.00m2

V kedysi záhradkárskej štvrti vo východnej časti Bratislavy sme navrhli rodinný dom pre starší manželský pár. Stredobodom pôdorysu je kuchyňa, z ktorej má pani domáca prehľad o celom dome. Členitá hmota vymedzuje dve exteriérové terasy, každú s inými svetelnými a pobytovými kvalitami, všetky len na skok z centrálnej kuchyne. Exponovaná, južná slnečná terasa s bazénom je krytá betónovou konzolou a drevenými lamelami ktoré zamedzujú nežiadúce priehľady od susedov. Severná “kamenná” terasa s pôvodnou čerešňou zas predstavuje ideálny únik pred bratislavskými letnými horúčavami. Charakter jednotlivých priestorov a ich rôzne atmosféry dopĺňa trvácne a nadčasové materiálové riešenie domu - režná tehla, drevo, betón, travertín a sklo.