Malý velký dům

Středa, 22. Únor 2012 - 1:00
| Napsal:

Do desítky finalistů soutěže o nejlepší projekt zimního semestru 2011/12 mezi studenty Fakulty architektury VUT v Brně se probojoval návrh dvou domů protikladných principů - Hlína a Sklo.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Tereza Kvapilová
Ateliér FA VUT - UN1 - Iva Poslušná
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Datum projektu 2012

Dům Hlína

Parcela se nachází v Brně, v městské části Žabovřesky, na ulici Petřvaldská, ve funkcionalistické kolonii Nový dům Hlína je hutná, těžká, vrostlá do země, propojena homogenně s okolím svojí hmotou. Hmota domu je vmáčknuta do stávající zástavby, čímž se vyprofiloval "protlačenný" tvar každého podlaží. Středem, kam byla použitá síla pro vměstnání budovy, vede točité schodiště. V prvním patře se nachází společenský prostor s kuchyňským koutem a toaletou, v druhém patře ložnice pro pár s koupelnou a další toaletou, třetí patro zabírá knihovna s pracovnou, ve čtvrtém patře je ohrazená terasa poskytující vysokou úroveň soukromí. Dům je navrhován pro introverty, společenská část je oproti soukromé minimální, vnitřní prostor je pro kolemjdoucí nepoznatelný. Majitelé se pocelou dobu nacházejí v náručí oblých pater. Dům je řešen jako železobetonový skelet, patra jsou zavěšena na stropních průvlacích. Obytné části jsou situované na jihojihozápad. Vnitřní prostory jsou bazilikálně osvětleny.

Dům Sklo

Lokalita se nachází na louce uprostřed lesa nedaleko obce Soběšice, kousek od Brna. Sklo je transparentní, snaží se souznít s přírodou tak, že do ní nezasahuje. Sklo se snaží být nepovšimnutelné, neviditelné. Dům se sestává ze tří dutých železobetonových sloupů, ve kterých se nachází soukromé prostory objektu, a které zároveň nesou zbytek konstrukce - stropní a podlahovou desku, mezi kterými se ve propojeném prostoru nacházejí části společenské. Dům je určen pro extroverta, soukromé prostory jsou tedy minimální, slouží pouze ke spaní ( ve dvou sloupech se nachází postele zabírající celou plochu podlahy) a jako hygienické zázemí (v posledním sloupu se nachází toaleta s koupelnou). Člen této rodiny touží po společnosti, věškerou většinu času tráví v místnosti společenské, jenž plní více funkcí prostřednictvím různých koutů- pracovních, jídelního, obývacího, hracího. Dům navržen pro pár s jedním dítětem. Různé výšky sloupů umožňují různý stupeň osvětlení dle nároku konkrétního prostoru. Objekt je vyzdvižen nad úroveň země- podlaha se nachází v úrovni tří metrů, tak aby provoz v domě nenarušoval provoz v lese. Vchod do objektu je přes zadní schodiště. Jako návratnost lesu za zabraný prostor lze v zastřešeném prostoru pod budovou vybudovat krmelec.

název Malý velký dům
autor Tereza Kvapilová
vedoucí práce Ing.arch. Barbora Ponešová, Ph.D., Ing.arch. Jan Foretník, Ph.D.
soutěž Cena Bohuslava Fuchse II.
semestr zimní 2011/12
umístění finalista