Návštěvnické centrum vynořující se ze zahrady

Úterý, 8. Červenec 2014 - 0:00
| Napsal:

Brooklynská botanická záhrada v New Yorku má nové návštevnické centrum. Na jedné straně sa nenápadně vynořuje ze zeleně a na druhé straně s ní splývá díky zelené střeše.

Weiss/Manfredi, Architecture/Landscape/ Urbanism - Hamilton Hadden, Justin Kwok, Michael Steiner - návštěvnické centrum v Brooklyn Botanic Garden - foto © Chris Kreussling (Flatbush Gardener)
Fotoalbum: 
Weiss/Manfredi, Architecture/Landscape/ Urbanism - Hamilton Hadden, Justin Kwok, Michael Steiner - návštěvnické centrum v Brooklyn Botanic Garden - foto © Chris Kreussling (Flatbush Gardener)
Weiss/Manfredi, Architecture/Landscape/ Urbanism - Hamilton Hadden, Justin Kwok, Michael Steiner - návštěvnické centrum v Brooklyn Botanic Garden - foto © Chris Kreussling (Flatbush Gardener)
Weiss/Manfredi, Architecture/Landscape/ Urbanism - Hamilton Hadden, Justin Kwok, Michael Steiner - návštěvnické centrum v Brooklyn Botanic Garden - foto © Chris Kreussling (Flatbush Gardener)
Weiss/Manfredi, Architecture/Landscape/ Urbanism - Hamilton Hadden, Justin Kwok, Michael Steiner - návštěvnické centrum v Brooklyn Botanic Garden - foto © Chris Kreussling (Flatbush Gardener)
Katalogový list: 
Autor Hamilton Hadden, Justin Kwok, Michael Steiner
Ateliér Weiss/Manfredi, Architecture/Landscape/ Urbanism
Světadíl Amerika
Země Spojené státy americké
Město New York
Datum realizace 2012

Zaujímavou architektúrou, udržateľným prístupom a tiež svojimi argumentmi, architekti okamžite presvedčili klienta o jeho realizácii. O tom, že architektonické riešenie tejto budovy zaujalo aj odborníkov, svedčí aj fakt, že iba nedávno získalo prestížnu národnú cenu za architektúru, každoročne udeľovanú Americký inštitút architektov (AIA), a vďaka použitým materiálom a technológiám získalo aj certifikát LEED kategórie Gold.

Vo svojom prvom rozhovore s klientom, architekti prezentovali projekt nového centra tým, že ich snahou bolo túto originálnu budovu „nechať splynúť“ s prírodou na severovýchodnej strane botanickej záhrady. Zároveň umiestnenie centra na os záhrady odôvodňovali tým, že stavba môže dominovať promenáde stromov a zároveň nenarúšať samotnú botanickú záhradu.

Nové centrum bolo realizované ako súčasť celkovej obnovy Brooklyn Botanic Garden (BBG), ktorá sa realizovala pri príležitosti stého výročie jej založenia. Je to dynamická syntéza architektúry a krajiny, koncipovaná medzi mestom a záhradou.

Budova centra zasklenou fasádou južného priečelia sleduje dianie na Washington Avenue a kľukatým „chvostom“ so zelenou strechou (na severnej strane) sa „vnára“ do zelene krajiny. Vnorením budovy do terénu je centrum vnímané ako trojrozmerné pokračovanie záhradnej komunikácie poskytujúcej jasnú orientáciu a prístup do celého areálu. Zelená strecha tvaru listu je pokrytá viac ako 40 000 rastlinami – travinami, jarnými cibuľovinami a trvalkami.

Architektonické a dispozičné riešenie

V budove návštevníckeho centra je informačná vstupná miestnosť s predajom vstupeniek, obchod so suvenírmi, kaviareň s toaletami a eliptický priestor s galériou. Na druhom konci budovy je átrium v tvare listu, s dvojnásobnou výškou priestoru, pre rokovania alebo spoločenské akcie. Z týchto priestorov sa dá vyjsť vonkajším schodiskom cez krytú chodbu a potom pokračovať na terasu a stráň s alejou zo stromov ginko.

Materiálové a technologické riešenie

Architekti použili pri realizácii návštevníckeho centra špeciálne materiály a technológie. Okrem realizácie zelenej strechy na zníženie solárnych záťaží, využili aj 28 geotermálnych vrtov pre vykurovanie a chladenie vnútorných priestorov. Drevené obloženie zrealizovali zo stromov ginko vyrúbaných na mieste výstavby centra. Časť opláštenia budovy je zo špeciálneho vrstveného izolačného skla v ráme z nerezovej ocele. Veľké zasklené plochy možno, v prípade potreby, zatieniť lamelami (ovládanými elektronicky) po celom obvode budovy. Špecialitou budovy sú akustické stropné a stenové panely.

Rastliny v areáli záhrady aj na streche zavlažujú dažďovou vodou, ktorú zhromažďujú a filtrujú.

Převzato z partnerského časopisu EUROSTAV.