Nic víc, nic míň

Úterý, 8. Listopad 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Mladý pár si přál jednoduchou a účelnou proměnu bytu z 50. let bez nutnosti vynaložení nadměrných finančních prostředků. V duchu těchto přání navrhla architektka Markéta Bromová novou podobu interiéru, který je sjednocen bílou barvou povrchů stěn a nábytku, v obytných místnostech pak i krásnou dubovou podlahu. Dalo by se říct, že není co přidat, ani odebrat.

Architektonické studio Markéta Bromová, Rekonstrukce bytu Na Vrcholu – foto © Veronika Raffajová
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Markéta Bromová
Ateliér Architektonické studio Markéta Bromová
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 3 - Žižkov
Ulice, číslo Na Vrcholu
PSČ 130 00
Datum projektu 2013
Datum realizace 2014
Užitná plocha 60.00m2
Poznámka

Foto © Veronika Raffajová

Zanedbaný byt v Praze na Jarově o ploše necelých 60 m2 si koupil nový majitel s přítelkyní. Mladý pár si přáli částečně zachovat dispoziční uspořádání z 50. let, kdy byl dům postaven, ale při tom ho přizpůsobit pro své stávající potřeby. Výsledek měl být jednoduchý a čistý bez složitých nebo náročných detailů, které by mohli celou rekonstrukci prodražit.

Původní konstrukce jak zděné nenosné příčky tak umakartové jádro byli zbourány. Sice se nám líbili původní parkety, ale měli velké mezery a při bližším průzkumu se zjistilo, že byli kladeny na asfalt. Nemuseli jsme se tedy dlouho radit o jejich odstranění. Okna a parapety byli novější plastové a radiátory zase původní žebrové, které se novým majitelům líbili. Jinak v prostoru nezůstalo nic z původního vybavení.

Do prostoru jsou vloženy dva boxy – šatna a koupelna s toaletou. Boxy prostor člení na menší funkční místnosti. I když je prostor stále plynulý předělují jej posuvné dveře, ty jsou použity v celém bytě.

Do bytu se vchází do delší chodby, kdy po její pravé straně je po celé délce vestavná skříň. Díky ní se nestejně hluboké původní niky, sjednotili do jedné bílé stěny z posuvných dveří. Vytvořil se tak velký úložný prostor jak pro boty nebo kabáty, tak i pro úklidové prostředky. Po levé straně jsou posuvné dveře do pouzdra na samostatnou toaletu a do koupelny.

Koupelna se po odstranění umakartového jádra mohla zvětšit, tak aby se do ní vešla i vysněná vana. Novou kvalitou je pak přirozené denní osvětlení skrze světlík nad vrchními skříňkami v kuchyni. Přestože se koupelna oproti původnímu stavu lehce zvětšila byla i zde nutná komprimace všech prvků. V jedné lince je tak integrována pračka, koš na špinavé prádlo, pojízdný box s toaletními potřebami a umyvadlo položené na desku z černého Compactu. Plynové potrubí, které vede celým domem se stalo součástí koupelny.

Kuchyňská linka je řešena účelně do L, kdy kratší část kuchyně je z vysokých skříní s troubou, mikrovlnkou a vestavnou lednicí a v delší části, která sousedí s koupelnou je pracovní plocha s dřezem a plynovou deskou. Vrchní skříňky jsou v líci s nadsvětlíkem, který vede do koupelny.

Obývací místnost je jakýmsi srdcem bytu. Z ní směřujeme buď do kuchyně, ložnice nebo chodby.

Při vstupu do ložnice po pravé straně je šatna. Okna ložnice jsou směřována do klidné ulice. Jako jediná místnost má ložnice malý balkon. Ložnici s obývacím prostorem spojuje linka polic, která je umístěna nad pohovkou a pak v ložnici nad postelí. Pod policemi jsou použita i stejná světla.

Materiály jsme volili záměrně typově osvědčené. Ve vstupní části a v koupelně s toaletou je použita velkoformátová tmavá dlažba. Spojuje tak bez prahů nejnamáhanější část bytu – chodbu toaletu a koupelnu. Obklady v koupelně jsou v polovičních formátech než dlažba, ale ve světlejším odstínu. Barevně kontrastují s bílými dveřmi a dveřmi do vestavné skříně v chodbě.

V obytné části bytu – kuchyni, obývacím pokoji a ložnici jsou na podlaze krásná dubová prkna ošetřená bezbarvým voskem. Je pravdou, že podlaha je jeden z nejdůležitějších motivů v bytě. Z celé investice to byla jedna z největších položek, ale pro celkový pocit z prostoru tato investice stála za to.