Nízkoenergetický rodinný dům ve tvaru "U"

Čtvrtek, 20. Listopad 2014 - 0:00
| Napsal:

Při pohledu ze zahrady vás na první pohled zaujme ladná křivka přesahu střechy, která ještě umocňuje pocit propojení interiéru s exteriérem skrze velké prosklené plochy. Jedním slovem: harmonie.

Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - foto © Cembrit a.s.
Fotoalbum: 
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - foto © Cembrit a.s.
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - foto © Cembrit a.s.
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - foto © Cembrit a.s.
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - foto © Cembrit a.s.
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - foto © Cembrit a.s.
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - foto © Josef Vostracký
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - foto © Josef Vostracký
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - foto © Josef Vostracký
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - foto © Josef Vostracký
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - foto © Cembrit a.s.
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - situace
Atelier Vostracký - Josef Vostracký - RD České Budějovice - půdorys
Katalogový list: 
Ateliér ATELIER Vostracký
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město České Budějovice
Datum realizace 2013
Plocha pozemku 1 600.00m2
Materiál

Zadání

Investory, manželský pár z Českých Budějovic, zaujal jiný rodinný dům od našeho ateliéru, jemuž byl, coby prvnímu pasivnímu domu v Jihočeském kraji, věnován článek v místním periodiku. Investoři si přáli moderní atypický dům z kvalitních materiálů, v podstatě bezúdržbový. Dostali jsme zadání ohledně jednotlivých místností v domu, jejich počet a přibližnou velikost. Jinak jsme měli ohledně vlastního návrhu domu úplnou volnost.

Návrh domu

Návrh determinoval od samého počátku velmi atypický pozemek ve tvaru nepravidelného pětiúhelníku s jihovýchodním svahem.

Jako v každém projektu jsme chtěli navrhnout originální atypický dům, čistých a jednoduchých tvarů. Dům jsme navrhli půdorysně ve tvaru otevřeného U. Dům je orientován ke dvěma přiléhajícím komunikacím, na sever a západ. Na druhé straně se tak otevírá do zahrady, na jih a jihovýchod. V půdorysu domu vzniká atrium, skryté před pohledy z ostatních pozemků. Do tohoto atria ústí všechny obytné místnosti, které tak mají dokonalou orientaci, výhled a společný obytný prostor. Střecha je v tomto prostoru různě předsazena přes obrys půdorysu a vytváří tak dvě kryté terasy, jednu navazující na obývací pokoj a jídelnu, druhou na ložnici se samostatnou koupelnou. Dům je navržen přízemní, ale vzhledem ke svažitosti pozemku, který byl pouze mírně upraven, je spodní část přízemí vyvýšena na výšku jednoho patra nad terén zahrady a tato část domu je využita jako částečně podzemní podlaží. Základ domu tvoří tři ložnice a obývací pokoj s jídelním koutem a kuchyní. Tyto obytné místnosti doplňují další prostory: garáž se třemi stáními, předsíň se samostatnou šatnou, denní WC, spíž, prádelna, technická místnost, dvě koupelny a dvě šatny. V podzemním podlaží je řešen sklad zahradního nářadí a víceúčelový prostor. Tyto vedlejší prostory byly navrženy velmi pečlivě, pro maximální funkčnost domu.

Řešení fasád

Fasádě domu obrácené do zahrady dominují prosklené plochy v podobě francouzských oken, doplněné jsou obkladem z modřínových palubek a fasádních desek CEMBRIT - Cembonit Granit - které vytváří pravidelný fasádní rastr i na severní a severovýchodní fasádě. Tyto uliční fasády jsou řešeny bez přesahu střechy a vytvářejí lichoběžníkové plochy podle spádu upraveného terénu. Spolu s navazující zelení vytvářejí přirozený přírodní útvar, s několika malými okny z vedlejších prostor.

Energetická náročnost a konstrukční řešení

Dům je navržen na rozhraní nízkoenergetického a pasivního domu. Investor nepožadoval striktně návrh domu pasivního, ale upřednostňoval celkovou kvalitu všech parametrů domu. Dům je navržen v jednoduchém půdorysném tvaru, k vlastnímu obytnému domu je přisazena garáž, která doplňuje jeho půdorysnou stopu. Obvodové stěny jsou zděné, doplněné izolací z minerální rohože, v tloušťce 220mm. Střecha je tvořena dřevěnou konstrukcí, doplněnou minerální rohoží, v tloušťce 480mm. Střecha je navržena provětrávaná, s krytinou z PVC folie.

Vytápění domu

Dům je vytápěn tepelným čerpadlem země – voda s jedním vrtem. V domě je instalována klimatizace, která využívá chladnou energii z vrtu a také ho regeneruje. Dům je vytápěn podlahovým vytápěním.

Veškeré informace získáte na webových stránkách www.cembrit.cz.