Nově zrekonstruovaný stadion Adelaide Oval

Čtvrtek, 16. Duben 2015 - 0:00
| Napsal:

Bronzové obložení a měděná síťovina přidává jednomu z nejznámějších australských sportovních areálů, nově rekonstruovanému stadionu Adelaide Oval, další rozměr kvality materiálu - jak vysvětluje Mee Kyong Kim z ateliéru WALTERBROOKE (ve spolupráci s hlavním architektem Cox Architecture).

Cox Architecture ve spolupráci s WALTERBROOKE a Hames Sharley, Adelaide Oval - foto © Chin Tan
Fotoalbum: 
Cox Architecture ve spolupráci s WALTERBROOKE a Hames Sharley, Adelaide Oval - foto © Chin Tan
Cox Architecture ve spolupráci s WALTERBROOKE a Hames Sharley, Adelaide Oval - foto © Chin Tan
Cox Architecture ve spolupráci s WALTERBROOKE a Hames Sharley, Adelaide Oval - foto © Chin Tan
Cox Architecture ve spolupráci s WALTERBROOKE a Hames Sharley, Adelaide Oval - foto © Chin Tan
Cox Architecture ve spolupráci s WALTERBROOKE a Hames Sharley, Adelaide Oval - foto © Chin Tan
Cox Architecture ve spolupráci s WALTERBROOKE a Hames Sharley, Adelaide Oval - foto © Chin Tan
Cox Architecture ve spolupráci s WALTERBROOKE a Hames Sharley, Adelaide Oval - foto © Chin Tan
Cox Architecture ve spolupráci s WALTERBROOKE a Hames Sharley, Adelaide Oval - foto © Chin Tan
Katalogový list: 
Ateliér Cox Architecture, WALTERBROOKE, Hames Sharley
Světadíl Austrálie
Země Austrálie
Město Adelaide
Ulice, číslo War Memorial Dr
PSČ 5006
Datum realizace 2014
Materiál

Adelaide Oval, mezinárodně známý jako jedna z nejmalebnějších kriketových lokalit na světě, leží mezi historickými zahradami a lesoparky na severním okraji centrální části města, se spoustou fíkovníků, historickou výsledkovou tabulí a věžemi katedrály svatého Petra v pozadí. Po přestavbě nyní Adelaide Oval nabízí 50 000 diváckých sedaček a zázemí pro kriket, australský fotbal i pro další sporty a zábavu.

Nové jižní a východní tribuny reflektují charakter rekonstruované západní tribuny, dokončené v roce 2010. Projekt je koncipován jako série pavilonů v parkovém prostředí a obě nové tribuny se skládají z pevných prefabrikovaných betonových základů, bronzem a mědí obložených fasád, proskleného zavěšeného pláště, výrazných stupňů prefabrikovaného betonového hlediště a diagonálně mřížovaných PTFE střech.

Paleta fasádních materiálů zahrnuje pískovcový odstín betonu, sklo, bronz a měď. Tato paleta je inspirována místním okolím: bronz a měď najdete u stávajících bronzových soch v parku a pískovcový odstín betonu u kamenných základů historických budov v okolí. Bronzové a měděné fasády vlivem počasí postupně tmavnou na temně červenohnědou barvu, která bude přirozeně ladit s okolním parkem.

Překryvy a meandry z měděné síťoviny kolem vnějších fasád a schodišť jsou jemným, zakřiveným závojem podél radiálního mřížoví. Ze závoje a zavěšeného pláště vyčnívá řada bronzových masivů. Každý z nich je orientován tak, aby z jídelny a barů pro členy nabízel dobrý výhled na katedrálu svatého Petra, do zahrad, na břeh řeky a oblast centra. Tato řeč materiálu je aplikována také na prostor vnitřního atria.

JEMNÉ TÓNOVÉ VARIACE

Charakteristická fasáda sálu Williama Magareho nad vchodem a pokladnou je vyjádřena dvojitě zakřivenou geometrií a v příčné rovině je skloněna. Rozsáhlý celek této fasády je dominantou jižního průčelí a označuje hlavní vstup na jižní tribunu. Její zakřivený tvar byl vytvořen z více než 4000 jednotlivých zámkových bronzových panelů. Každý segment je vystaven odlišným klimatickým podmínkám, takže zvětrávání vytváří jemné odchylky tónů povrchu.

Bronzové opláštění plyne dolů, kde ve vstupu tvoří reflexní podhled a dále v interiéru vymezuje pevnou hmotu a přitom rozostřuje hranice mezi interiérem a exteriérem. Sekundární povrch plně prosklené fasády tvoří měděná síťovina, nabízející soukromí a stínící vnitřní prostory před drsným australským sluncem. Žebrovaný profil síťoviny poskytuje také ochranu vnějších odchozích schodišť před povětrnostními vlivy.

V úzké spolupráci architektonického týmu, zhotovitele, firmy instalující opláštění a stavebních inženýrů byly konstrukční detaily měděné síťoviny vyvinuty tak, aby vyhovovaly místním podmínkám. Hlavním konstrukčním kritériem volby metod upevňování byla extrémně vysoká letní teplota v Adelaide. Stínění schodiště byla vyrobena jako kazetové panely, zatímco stínění v přední části prosklené fasády byla konstruována jako panely plné výšky, kontinuálními měděnými pásy pevně upnuté podél svislých hran panelů.

Projekt rekonstrukce Adelaide Oval se vyznačuje svým včleněním do krajiny, expresivními fasádami i tvary střech a použitím výrazných přírodních materiálů.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org