Novodobý viktoriánský dok

Pátek, 22. Září 2017 - 0:57
| Napsal: | Zdroj: RIBA Awards

Projekt Live Works není jen administrativní budovou. Je dobrým příkladem toho, jak dělat věci lépe, s nízkým rozpočtem a vytvářet při tom kus dobrého města. I tyto kvality ocenila porota britské architektonické soutěže RIBA.

Live Works, Flanagan Lawrence, Foto: © Jill Tate
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Flanagan Lawrence
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Datum realizace 2016
Užitná plocha 1 900.00m2

Live Works je projekt, jenž má zajistit budoucí finanční příjmy největší charitativní divadelní společnosti ve Velké Británii v době, kdy se nelze spoléhat na dotace z veřejných zdrojů. Současně ale představuje výbornou intervenci v prostředí města, která oživuje staré námořní doky, dává jim novou kvalitu a zpřístupňuje veřejný prostor v jejich blízkosti. Pohrává si s motivy, veřejným prostorem a městem samotným.

Návrh byl poskládán ze tří klíčových prvků. Jedním z nich je administrativní budova, druhým je rekonstrukce a přestavba almužních domů z minulého století. Ty byly transformovány na vzdělávací centrum pro gramotnost a literární výchovu dětí. A v neposlední řadě vznikl veřejný prostor, jenž funguje také jako scéna pod širým nebem. Intervence projektu do městského prostředí byla citlivá, přesně vyjadřuje a upevňuje charakter historického nábřeží měšťanských domů, současně došlo k obnovení těch historických. Společně upevňuje jedinečný genius loci oblasti Newcastle Quayside.

Na rozdíl od některých ze svých sousedů se stavba neorientuje pouze do ulice a nesnaží se kolemjdoucí uchvátit pouze průčelní fasádou, ale zve i na své nádvoří. To dříve sloužilo jako nevzhledné parkoviště, ale po proměně je z něj vibrující a útulné místo, které zve k posezení, čtení knížky, nebo, pokud máte štěstí, k divadelnímu představení.

Červené režné zdivo a okna přes dvě podlaží jsou jasným odkazem na Viktoriánské doky, které se v Anglii staly proslulé. Obyvatelný dvůr se zelení a posezením by mohl být inspirací i pro ostatní projekty. A korunu všemu nasadí povedená rekonstrukce nevyužitých almužních domů. Není divu, že byl projekt oceněn v britské architektonické soutěži RIBA.