Proměna 200 let staré stodoly

Úterý, 22. Prosinec 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva, Překlad: Karolína Řeháčková

Dnes můžete naším prostřednictvím navštívit třetí z řady alpských stavení (po horské vile od ateliéru JMA či domu od slovinského studia SONO), a sice rekonstruovanou stodolu ve švýcarském Sarreyer, která je příkladem úcty k tradici a osvícenosti investorů, kteří si přáli zachovat původní ráz historického stavení. Citlivý přístup architektů pak zaručil dokonalé skloubení historie a potřeb moderního bydlení. Jedním slovem: krása.

Alp’Architecture Sàrl, JS’ barn - foto © Christophe Voisin (www.christophe-voisin.com)
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Sacha Martin, Laurent Berset, Romain Pellissier
Ateliér Alp'Architecture sàrl
Světadíl Evropa
Země Švýcarsko
Město Sarreyer
Ulice, číslo Valley of Bagnes
PSČ Wallis
Datum realizace 2014
Užitná plocha 90.00m2
Poznámka Engineers: LBI Lattion Bruchez ingénieurs SA | Grégoire Bruchez

Dům původně postavený v roce 1792 byl využíván jako stodola, která sloužila jako přístřešek pro krávy v zimním období a také pro sušení sena a obilí.

O 200 let později koupil tuto nemovistost mladý pár, který malebné horské stavení zrekonstruoval do útulného dvoupatrového bytu. Protože si investoři přáli co nejlépe vrátit stodole původní podobu, byly stávající zbytky stavby přesně oměřeny a veškeré truhlářské prvky s podporou dobových fotografií vyrobeny na míru přesně tak, jak byly použity v původní stavbě před tím, než postupem času zchátrala. Přízemí pak bylo provedeno z betonu a trámy pro horní část stavby byly připraveny v dílně, aby mohly být hotové smontovány přímo na stavbě.

Okna byla pečlivě umístěna na místa původních otvorů. Autoři rekonstrukce se snažili minimalizovat počet otvorů, které neodpovídaly původní podobě, na minimum. Jedinou výjimku tvoří velkorysé prosklení severní fasády, které prosvětluje schodišťový prostor spoující všechna tři podlaží.

Zvláštní péče pak byla věnována vybavení domu včetně nábytku a podařilo se i různé původní artefakty použité ve stodole začlenit do interiéru v podobě stylové dekorace.