Proměna italského bytu s originálně řešenou koupelnou

Úterý, 24. Listopad 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva. Překlad: Štěpánka Svobodová
Autoři proměny tohoto bytu vyřešili potřebu umístění koupelny a dalších úložných prostor originálním způsobem, a sice do stávajícího prostoru vložili nový zcela odlišný modul, který úplně proměnil vnitřní uspořádání a provoz bytu. Vynalézavost autorům nechyběla ani při návrhu jídelního koutu s řadou sofistikovaných vychytávek.
BLA Architettura, FERMI - foto © archiv autorů
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Alberto Lessan, Jacopo Luciano Bracco
Ateliér BLA Architettura
Světadíl Evropa
Země Itálie
Město Turín
PSČ 10122
Suma 70 000.00
Měna EUR
Datum realizace 2015
Užitná plocha 70.00m2

Na začátku celého procesu stál byt, který byl natolik zastaralý, že si žádal zásadní rekonstrukci a renovaci na všech úrovních. Na prvním místě bylo vytvořit ze stávajícího prostoru skutečně světlé a jasné místo. Současně bylo cílem architektů dosáhnout i u tohoto neformálního prostoru vysoké kvality prostředí pečlivým výběrem materiálů a propracovaností konstrukčních detailů.

Od začátku probíhaly paralelně práce na architektonickém provedení a tepelně akustickém pojetí. Na této části se zásadním způsobem podílel majitel bytu, který je odborníkem v dané oblasti.
V návrhu bytu situovaném od západu k východu sehrála dominantní roli centrální pozice. Vloženým dřevěným prvkem došlo k výrazné změně původního uspořádání. Tento vložený modul definuje komunikaci a má trojí funkci coby koupelna s vanou, sprchový kout a šatna.

Tento prvek, v němž na několika místech vidíme skleněné panely z mléčného skla, zpřístupňuje ze dvou stran místo na nejrůznější obtížně uskladnitelné věci a slouží hlavnímu prostoru jako vstupní hala, ze které jsou přístupné další prostory:obývací pokoj, kuchyň a ložnice.

Jídelní kout s kuchyňským koutem byl vytvořen s cílem optimalizovat tento prostor tak trochu jako „hlavní palubu“ na lodi. Vedle jednoduché kuchyňské linky je ústředním bodem toho prostoru modul se stolem a lavicí, které je sofistikovaně navržen tak, že v sobě na několika úrovních skrývá celou řadu horizontálních oddílů, zásuvek, vyklápěcích dveří a běžných dvířek. Prostor vymezený na domácí potřeby a celkové vybavení je tak dokonale variabilní a skvěle se přizpůsobí momentálním potřebám uživatelů, navíc využitelný úložný prostor je více než dvojnásobný ve srovnání s tradičními řešeními.

Stůl provedený stejně jako povrch kuchyňské linky z materiálu Corian, je rozkládací, a sice od velikosti 120 × 140 cm až do délky 200 cm. Interiér koupelny je pak pojat zcela odlišně oproti vnějšímu vzhledu tohoto prostorového prvku. Zvolenou barvou je zde světlounký odstín zelené a povrchy jsou z hladkého betonu a skleněné mozaiky. Původní cihlová stěna byla ponechaná bez omítky a tvoří tak koncepční jednotu s vnitřními dveřmi. Tyto dveře mají budit dojem, jako by byly nezávisle na konstrukci „jen tak“ zasazeny do stávajících dveřních otvorů.