Prostě bílá

Středa, 22. Duben 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Projekt rodinného domu v japonském městě Shiga ukazuje, jak působivé může být nápadité uspořádání jednoduchých geometrických hmot patřičně doplněné návrhem osvětlení a rafinovaných průhledů.

FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
Fotoalbum: 
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - foto © Takumi Ota
FORM | Kouichi Kimura Architects, House of diffusion - půdorys
Katalogový list: 
Ateliér FORM | Kouichi Kimura Architects
Světadíl Asie
Země Japonsko
Město Shiga
Datum realizace 2008
Užitná plocha 150.24m2
Zastavěná plocha 150.52m2

Tento projekt vznikl na objednávku mladého páru. Klienti požadovali otevřený a současně pestrý a členitý prostor. Pozemek se nachází na místě, kde nalezneme řadu idylických scenérií. Jižním a západním směrem se můžeme kochat dalekými výhledy, východní strana pozemku pak směřuje ke kopcovité oblasti.

Návrh byl řešen tak, aby umožnil obyvatelům domu nerušený výhled na okolní scenérie a současně jim zajistil dostatek soukromí v sousedství ostatních budov. Výsledná koncepce se maximálně snaží o umožnění kontaktu s vnějším světem, i když se nalézáte právě uvnitř domu.

Uspořádání vnitřního prostoru nabízí svým obyvatelům řadu obytných prostor vytvořených v závislosti na pohledech na okolní scenérii.

Z exteriéru vnímáme velmi jednoduchou, geometricky členěnou hmotu prolomenou řadou okenních výplní. Interiér pak nabízí členitý prostor plný průhledů a kontrastních ploch dosažených především hrou se světlem. Spojujícím prvkem mezi exteriérem a interiérem jsou čisté hladké bílé plochy, v interiéru navíc doplněné dřevěnými prvky v jednotném přírodním odstínu.Geometričnost uplatnění ve vnějším členění hmoty se uplatňuje i uvnitř budovy, kde i navržený nábytek ctí základní koncepci členění prostoru.