Průznačný byt v bílé

Pondělí, 28. Srpen 2017 - 0:17
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Nalézt eleganci a dávno ztracenou důstojnost v již značně opotřebovaném bytě není snadné. Architekti Jan Sedláček a Václav Navrátil ze studia SENAA se o to pokusili při rekonstrukci interiéru bytu v Brně - Černých Polích.

Průzračně bílý byt, SENAA, Zdroj: © SENAA
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Sedláček, Václav Navrátil
Ateliér SENAA
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Poznámka

Foto: © David Korsa

Investoři, mladý manželský pár s dítětem, koupili příjemně velký byt o rozloze 110 m2, který byl již ve značně nevyhovujícím technickém stavu. Z původních prvků, které by se daly použít, zůstaly jen vstupní a interiérové dveře a dřevěné parketové podlahy. Rozvody topení a plynu byly necitlivě vedeny viditelně po zdech a stará okna byla bohužel vyměněna za plastová.

Hlavním zadáním bylo upravení nepraktických dispozic a vytvoření dostatečného prostoru a zázemí pro budoucí život čtyřčlenné rodiny. Zároveň se architekti společně s investory od začátku domlouvali na možnosti obnovy a dovybavení původních interiérových prvků a také na hledání těch soudobých, které je vhodně doplní. Šlo tedy o nalezení vyváženosti starého a nového.

Dispoziční změny

V průběhu debat nad rozvržením bytu se ukázalo, že velkou nespokojenost vyvolává nevyhovující umístění jediné koupelny. Další dispoziční problémy způsobovala poloha kuchyně, která byla oddělená od obytného prostoru. Navíc na ni navazovala průchozí ložnice.

Z toho jasně vyplynul požadavek na umístění hygienického zázemí blíže ke středu dispozice a propojení kuchyně s obytnou částí. Touto změnou vznikly dva dostatečně velké pokoje a také dvě samostatné koupelny. Součástí návrhu je také malá pracovna a technická místnost s pračkou, sušičkou, výlevkou a kotlem.

Interiérové proměny

Původní dvoukřídlé dveře byly pečlivě obnoveny a repasovány, stejně jako pevné vestavěné kusy nábytku. Ty jsou doplněny o solitérní pohovky, stolky, komody a designová světla – vše v jemných přírodních barvách, které dodávají bytu příjemnou domácí atmosféru.

Z důvodu zachování původního historického charakteru bytu byly v kuchyni, obytném prostoru, pracovně a v dětském pokoji použity stávající dřevěné parkety s rybinovým vzorem, předsíň a koupelny byly sjednoceny dlažbou z velkoformátového kamene.