Rekonstrukce mezonetového bytu

Úterý, 5. Květen 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Zdařilá rekonstrukce brněnského bytu, který změnou orientace schodiště získal mimo jiné řadu praktických prostor.

Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - foto © Iveta Kopicová
Fotoalbum: 
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - foto © Iveta Kopicová
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - foto © Iveta Kopicová
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - foto © Iveta Kopicová
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - foto © Iveta Kopicová
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - foto © Iveta Kopicová
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - foto © Iveta Kopicová
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - foto © Iveta Kopicová
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - půdorys
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - půdorys patra
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - řez
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - foto původního stavu
Mooza architecture, Petra Bíšková, Klára Císařovská, Mezonetový byt v Brně - foto původního stavu
Katalogový list: 
Autor Petra Bíšková, Klára Císařovská
Ateliér Mooza architecture
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Datum realizace 2014
Užitná plocha 72.00m2

Byt se nachází ve starším Brněnském domě nedaleko pivovaru. Původně nabízel malé byty pravděpodobně právě pro zaměstnance pivovaru. Některý z předchozích majitelů propojil dva byty nad sebou do jednoho většího mezonetového bytu. A v takovém stávajícím stavu byt koupila i naše klientka.

Předchozí stavební zásahy vyžadovaly propojení obou pater vnitřním schodištěm. To bylo bohužel orientováno trochu nešťastně s výstupem směrem k oknům. Původní dispozice bytu tedy nabízela obývací pokoj s kuchyní a toaletu v prvním patře a dvě průchozí ložnice a koupelnu v patře druhém.

Nejdůležitějším bodem rekonstrukce bytu byla změna orientace stávajícího schodiště. Výstup v druhém patře tak umožnil vytvořit chodbu z ní přístupné dvě ložnice a koupelnu. Prostor nad schody byl využit jako vyvýšená postel vyrobená truhlářem na míru. Poslední dispoziční úpravou bylo vytvoření předsíně v prvním patře. Luxferová stěna poloprůhledně oddělila věšáky na kabáty od kuchyně. Dále přišla na řadu výměna podlahové krytiny v celém bytě a nové obklady ve stávající toaletě a samozřejmě i v nové koupelně.

Schodiště zde hraje hlavní roli, proto mu byla věnována pozornost i při vlastním interiérovém vybavení. Místem bylo nutno šetřit, kde to bylo možné, a proto je v prvním patře prostor pod schody využit vestavěnou pohovkou s úložným boxem, která vyplnila i půlkruhovou niku. Na atypickou pohovku navazuje zábradlí se stylizovanou mříží, jejíž až molekulární struktura odkazuje na vědeckou profesi paní majitelky. V prvním patře se prostor nad schody využívá již zmíněnou postelí. Nad hlavou je pak pamatováno i na pár poliček, namísto nočního stolku. Kuchyňská linka, kterou v bytě zanechali původní majitelé, prozatím slouží svému účelu a v budoucnu bude pravděpodobně nahrazena linkou novou.

Koupelna v druhém patře je obložena mozaikou s kruhovým dekorem, kde se střídají bílé a tmavě-modré plochy. Do bílé plochy je zakomponován drobný dekor z modrých koleček, která na svá místa dle našeho návrhu umístili šikovní řemeslníci.

Celkové řešení bytu nabídlo praktičtější dispoziční využití i dostatek prostoru pro umístění mnoha knih, květin, suvenýrů z cest i dárků od rodiny a přátel, které majitele obklopují.