Rekonstrukce navrátila chátrajícímu domu ve Slaném jeho původní historický charakter

Čtvrtek, 26. Červenec 2018 - 0:10
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Jan Švestka a Martin Beránek zrekonstruovali městský dům ve Slaném a proměnili ho na pohodlné rodinné bydlení. Původní stavba byla zbavena různých nevyhovujících přístavků, které nahradila nová přístavba otevírající dům do světlého dvora. Interiér v sobě kombinuje moderní prvky s původními detaily, jako jsou třeba klenutý strop či kamenná stěna, na kterou navázala kuchyně v nové přístavbě.

RD ve Slaném, Jan Švestka, Martin Beránek © Filip Šlapal
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Švestka, Martin Beránek
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Slaný III
Ulice, číslo Na Hradbách
Datum projektu 2012
Datum realizace 2015

Jedná se o rekonstrukci zchátralého městského domu s nově navrženou jednopodlažní přístavbou do dvora. Původní dvoupodlažní dům se sedlovou střechou byl postaven cca mezi lety 1800 – 1850.

K domu přináleží dvůr, vyplňující prostor mezi městskými hradbami a vlastním domem. Zde, v místě bývalého městského příkopu, byly vestavěny různé obytné a hospodářské přístavky, přimknuté k obvodové stěně domu a ohradním či opěrným zdem.

Dům byl dříve různými způsoby nevhodně přestavován a přistavován dle různých potřeb s materiálními (ne)možnostmi doby nedávno minulé.

Projekt se snažil vrátit domu, kde to bylo možné, původní historický charakter. Očišťuje dům od novodobých, nevhodných úprav a to s respektem ke stávajícím hodnotám. Ve dvoře byly zbourány nevyhovující přístavky.

Zhruba v jejich úhrnné ploše je navržena nová obytná část propojená dispozičně a provozně se stávajícím domem. Hlavní obytný prostor se tedy rozšiřuje a otvírá do relativně slunného dvora. Přístavba také propojuje dům s klenutým původním sklepem ležícím pod hradbami naproti původnímu domu. Horní patra jsou využita jako místnost pro děti a ložnice. Díky zelené střeše nové přístavby dochází k propojení se stávajícím terénem a zelení na historických hradbách.

Stavba probíhala z větší části svépomocí. Velký dík tedy zaslouží především investor, který dokázal projekt dotáhnout a příjemně zabydlet.