Rekonstrukce Školy sv. Tomáše v Madridu

Čtvrtek, 26. Leden 2012 - 1:00
| Napsal: | Zdroj: Obsah časopisu Eurostav 12/2011 zde

Nový Parador v Alcalá de Henares, mesto vyhlásené za pamiatku svetového dedičstva UNESCO v roku 1998, sa nachádza na ruinách bývalej dominikánskej kláštornej Školy svätého Tomáša, založenej dekanom Donom Carlosom de Mendoza v 17. storočí. Stavba s dlhou históriou a rôznym využitím, najprv ako vysoká škola a kláštor, potom polepšovňa, väznica a kasárne, bola zrekonštruovaná z ruiny, ktorá zostala po požiari budovy v roku 1998.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor María José Aranguren, José González Gallegos
Světadíl Evropa
Země Španělsko
Město Madrid-Alcalá de Henares
Datum realizace 2009

V roku 2002 usporiadala spoločnosť Paradores de Turismo de Espaňa (ubytovania a cestovného ruchu v Španielsku) architektonickú súťaž na návrh obnovy zvyškov tejto historickej budovy. Súťaž vyhrali architekti Aranguren a Gallegos Gonzalez, s návrhom projektu „Vyrezávaná záhrada“, ktorého hlavnou myšlienkou bolo „obnoviť dualitu kláštornej budovy a zelenej plochy“. Stavebné práce nevyhnutné na uskutočnenie tohto projektu plánovali realizovať na pozemku, ktorý sa nachádzal pod veľkou záhradou popretkávanou početnými a rôznorodými terasami, nádvoriami, voľnými priestranstvami a partermi, ktoré vytvárali zaujímavú paletu spolu s obytnými priestormi. Projekt bol súčasťou výstavy „ON-SITE, nová architektúra v Španielsku“, v Múzeu moderného umenia v New Yorku.

Architektonické riešenie

Autori navrhli horizontálnu budovu, ktorá evokuje svet kláštorov, kláštorných chodieb, nádvorí, terás a voľných priestranstiev typických pre mesto Alcalá, s využitím typologickej predlohy kláštora: „kláštor ponúka samotu; záhrada potešenie“. Pre interakciu s prostredím nesmela nová budova presiahnuť výšku starých záhradných múrov. Už existujúce budovy boli oživené prvkami súčasnej architektúry, znovu boli odkryté ruiny a ich „rany zahojené“ kovom a drevom. Drevené prvky v blízkosti starých oblúkov krížovej chodby kláštora sú osadené za kamennými blokmi. Na fasádach sú vedľa seba kameň i renesančné sochy so sklom a oceľou, v podobe rovnako modernej ako odvážnej, a viditeľné prvky sú chránené pletivom (glazúrovou mriežkou), čo umožňuje pozorovanie z vonkajšej strany, ale sťažuje pohľad v opačnom smere. Architektom sa podarilo zmeniť priestor vďaka „zakopaniu“ izieb v bývalých sadoch, s podzemnými sieťami inšpirovanými japonským záhradníctvom, s bambusom v hlavnej úlohe. Interiér je veľmi prekvapivý, ak človek očakáva, že sa stretne so štýlom ubytovne alebo starým študentským internátom; nie sú tu žiadne prístrešia, konštrukcie, španielsky nábytok, ani kretón. Nová reštaurácia ponúka typické jedlá a staré tradičné cervantesovské receptúry, ale v takej modernej podobe ako je jej architektúra. Stručne povedané, oživenie minulosti tým najlepším z prítomnosti zabezpečí budúcnosť. Hlavný vstup je z novovybudovaného podlažia na ulici Colegios, ktoré spája existujúce budovy, a z ktorého vedie krytá spojovacia chodba do kláštora, sklenená galéria potiahnutá kovovým pletivom. V okolí obnovenej kláštornej Školy svätého Tomáša, postavenej z tehál na podstavci z umelého kameňa, sa nachádzajú kaviarenské a reštauračné priestory a knižničný salónik na prízemí, osem špeciálnych miestností, Spa, nádherné miesto zariadené v hornej časti bývalej kláštornej kaplnky.

Ostatné novopostavené izby sa nachádzajú mimo obvodu bývalého kláštora, v starých sadoch. Pod záhradou, ktorá slúži ako kryt pre nové budovy, je 98 izieb na dvoch poschodiach, na prízemí, obrátené smerom k okrasným nádvoriam a terasám, k „vyrezávanej záhrade“. A konečne, 21 izieb je umiestnených na hornom poschodí na mieste bývalých tehlových remeselných dielní, postavených v 19. storočí nad „vyrezávanou záhradou“. Pre účely kongresov a iných spoločenských akcií je k dispozícii 12 zasadacích miestností v suteréne s remeselnými dielňami a v pozostatkoch bývalej továrne v susedstve (z kamenného muriva a vrstvy tehál), s vlastnou recepciou a vstupom zo zadnej ulice. K dispozícii je aj sezónny bazén.

Plánuje sa rozšírenie projektu, v jeho zadnej časti, smerom ku Hotelovej škole susediacej s Paradorom, ktorý je navrhnutý podobne ako systém „vyrezávanej záhrady“, s triedami na prízemí a ubytovaním pre študentov na hornom podlaží. Naproti hlavnému priečeliu zostáva a čaká na obnovu, naplánovanú na rok 2012, starý študentský internát, ktorý sa nachádza vedľa Patio Trilingüe, v bývalej škole Colegio Menor de San Jerónimo, ktorú založil kardinál Cisneros v roku 1510.

Převzato z partnerského časopisu EUROSTAV.