Renovace interiéru klubu Rock Café

Úterý, 20. Říjen 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Zadání projektu bylo vytvořit nové řešení předsálí hudebního sálu na podobu Chillout zóny, propojení a obnovení předsálí spodního podlaží s horním podlažím galerie, ale také vytvořit jednotící funkční koncepci klubu společnou s usnadněním orientace návštěvníků.

Jiří Šmejkal (Scenografie), Interiér klubu Rock Café - foto © Petr Klapper
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jiří Šmejkal
Ateliér SCENOGRAFIE s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 1 - Nové Město
Ulice, číslo Národní 116/20
PSČ 110 00
Datum projektu 2015
Datum realizace 2015
Užitná plocha 97.24m2

Historie klubu

Kultovní Hudební klub v jádru Prahy, fungující od roku 1990, je situován do dvou podzemních a jednoho nadzemního podlaží v historizující zástavbě z počátku 20. století. Výborná dostupnost centra Prahy umožnila rozvoj klubu, během kterého došlo k vystřídání a vzájemnému přemístění programové náplně od kina, internetové kavárny po hudební sál. Umístění do zástavby sebou neslo i komplikace v podobě nutného odhlučnění sálu, které bylo společně s poslední velkou rekonstrukcí provedeno v roce 2009. Sál se nastálo přesunul do dolního podlaží a složitý problém akustického odizolování byl vyřešen inovativní konstrukcí „box in box“.
Po 6 letech nabízí dnes zcela multi-žánrové Rock Café širokou nabídku kulturního vyžití vysoké technické kvality v podobě hudebního sálu, divadelního sálu, kina, galerie a baru. Oproti neustálým posunům technické podpory se vizuální podoba klubu od konce 90. let příliš neměnila. Interiér klubu po léta fungoval na silných uměleckých fragmentech, které udávaly klubu jedinečný charakter (monumentální výmalba klenby baru, organický podhled galerie, litina ucha, kovový bar) a odvracela tak pozornost od nedostatečně využívaných prostor předsálí hudebního sálu.

Koncept

Koncept návrhu staví na definujících elementech Rock Café, které bylo vhodné zachovat. Naproti vstupním dveřím je umístěna velká litina rockerského ucha s citátem „Rock café - Vaše třetí ucho“. Koncept vstupu do ucha, jak byl i původně zamýšlen, byl rozvinut dál a jednotlivé funkční zóny byly abstrahovány na lidské orgány a části. Po vstupu uchem není daleko ke kancelářím vedení klubu (mozkům), které sídlí v nejvyšším patře. Galerie nabízí přijmutí zážitků skrze oči. Divadlo v bočním umístění symbolizuje dlaň. V samých útrobách dolního podlaží se nachází srdce klubu - hudební sál se svou komorou Chillout Zone.

Dispozice, materiály

Dosavadní boxové uspořádání značně limitovalo možnost pohybu v předsálí a striktně určovalo pozice míst i možnost průchodu. Velmi velkorysý prostor tak působil menší a omezený překážkami. Nové dispoziční řešení klade důraz na snadný přístup k místům k sezení, pohyb a orientaci. Boxy byly zrušeny a dispozice otevřena. Dosáhlo se tak zvýšení kapacity a zvětšení prostoru pro pohyb. Zachovalo se vestavěné komfortnější sezení podél stěn. V rámci vysoce zátěžového prostoru bylo navrženo pevné, odolné materiálové řešení v podobě koženého čalounění s okopy. Maximální část konstrukce sedacího nábytku podél stěn byla zachována a repasována. Původní stoly se též využily. Prostor nyní nabízí 60 míst k sezení. Volba pohledových materiálů vycházela z používané barevnosti klubu Rock Café, jak v grafice, tak ve stávajícím interiéru. Dominantní červená byla doplněna výrazem rezavějícího plechu, podtrhující rockovou atmosféru jednoho z nejstarších pražských klubů.

Řešení

V úrovni vstupního podlaží informuje o pozici sálu 4 × 1,5 m veliký, podsvícený rozcestník z oceli corten. Zábradlí lemující honosné trojramenné schodiště s mramorovou dlažbou bylo zachováno, doplněno o příčky a nalakováno. Při sestupu do sálu se otevírá první pohled do „rockové jeskyně“ s červeně prořezávajícími objemy vstupů do sálu. Na vstup navazuje merchandise pult, který je složen ze tří částí ohýbaného a lakovaného plechu a slouží pro prezentaci kapel a prodeje reklamních předmětů. Prosvícené logo, frézované a ohýbané z jednoho kusu cortenu, za zády pultu, funguje jako focus point, kde se návštěvníci a kapely mohou fotit. Na hlavní pohledovou stěnu je promítaná projekce s aktuálním děním na sále. Díky novému zvukovému systému v předsálí, si mohu při vysoké kapacitě sálu diváci vychutnat zážitek z koncertu v klidnější atmosféře s dobrým zvukem a 3,5 × 2 m velkým obrazem. Promítací plochu lze použít také pro přednášky nebo firemní akce.

Podhled

Nejvýraznější část Chillout Zone tvoří trojúhelníkový podhled skrývající vedení vzduchotechniky a elektroinstalací. Podhled měl vytvořit jedinečnou atmosféru předsálí, být snadno zapamatovatelný a přilákat nové generace posluchačů. Koncepčně je hudební sál s Chillout Zone paralelou k srdci, proto byl tvar navrhnut tak, aby evokoval prostor uvnitř srdeční dutiny. Lakovaná průmyslová světla o průměru 0,5 m fungují jako cévy a přivádějí světlo. Různé režimy osvětlení v kombinaci se zapuštěnými led pásy v lavicích vytvářejí ojedinělou atmosféru podle žádaného využití. I přes různorodý tvar geometrie došlo k minimálnímu snížení podhledu. Díky změně výškových úrovní, získává pozorovatel i pouhým průchodem předsálí jiný, ojedinělý pocit v každém místě pohybu. Prostorové uspořádání panelů zlepšuje akustické podmínky předsálí.

Nástroje

Kompletní geometrie byla navržena pomocí vizuálně programovacího jazyku Grasshopper pro Rhinoceros. Díky použití generativních procesů bylo možné zajistit rychlou a často opakovanou manipulaci s 3D modelem podhledu až do fáze výrobní dokumentace. Dvojitě zakřivená plocha je složena z trojúhelníkových dílců tvarově společných se vzorem původní mramorové dlažby. Pro zjednodušení výroby se v návrhu opakuje série základních 32 trojúhelníků, které jsou doplněny o speciální atypické trojúhelníky v místech návaznosti na stavební otvory. Celkem podhled a povrch stěn tvoří 197 trojúhelníků o ploše 141 m2.

Klíčová slova: