Rodinný dům na předměstí se otevírá pouze do svého centrálního nádvoří

Pátek, 6. Říjen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: RIBA Awards

Zvenku neprůstupný, ovšem s řadou skrytých a nádherných prostor uvnitř, které svou sílu skrývají zejména v detailech. Jde o nový dům pro manželský pár z Anglie od ateliérů BHSF Architekten a Studio-P.

Peacock house od BHSF a Studio-P © Benedikt Redmann
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér studio-p, BHSF
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Aldeburgh

Dům na předměstí Aldeburghu obklopuje mnoho vzrostlých stromů. Okolní zástavba nevykazuje žádné specifickou architektonické charakteristiky. Proto je zcela úmyslné, že se obyvatelé domu dívají do vnitrobloku. Dům sestává ze tří částí, a to konkrétně z hlavních obytných prostor, pracovny a ateliéru. Při pohledu z příchozí cesty vidíte jen velmi málo – v podstatě jen využití horizontálního vrstvení materiálů, křemene ve spodní části a pálený dřevěný obklad ve zbylé části. Teprve když dojdete na nádvoří, uvidíte dům jako celek.

Celý objekt občas může působit příliš drsně, ale díky využití jemných odstínů podlahových materiálů a jiných detailů se dojem z domu mění. Hlavní obytný prostor je pojat velmi velkoryse a přes velké skleněné dveře se otevírá do celého nádvoří. Intimita místností byla dosažena tím, že se pokoje nachází při okrajích půdorysu, což umožňuje třeba otevírání koupelny ze zahrady. Architekti věnovali pozornost také celkové dispozice a postavení střech tak, aby nedocházelo k rušivým pohledům ze sousedních domů.

Barevný svět architektury.