Rodinný dům s bazénem

Pátek, 14. Červen 2013 - 0:00
| Napsal:

Rodinný dům v Ivanovicích u Brna využívá velkého obytného prostoru se vstupem do zahrady jako hlavního centra rodiného života. V horním patře se nachází ložnice propojené společnou terasou. Ta na první pohled zaujme svým provedením z hrubého pohledového betonu.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Adam Rujbr, Michal Grošup
Ateliér Adam Rujbr Architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Ivanovice na Hané
Datum realizace 2006

Novostavba rodinného domu pro mladou rodinu s dětmi na místě původního bezcenného domu mohla vzniknout až po složitých jednáních na stavebním úřadě. Okrajová čtvrť Brna nese všechny znaky podobných sídel - rozmanitá změť zástavby různých stylů, kterou se obec poměrně marně snaží zkrotit regulativy omezujícími se na tvar a sklon střechy. Po složitých jednáních nakonec bylo možné dům s plochou střechou začít stavět.

Pozemek se nachází v zastavěné části obce u příjezdové komunikace a navržený dům se nachází v solitérní pozici mezi dvěmi liniemi řadových domů. Dům je zasunut na pozemku o přibližně 15 metrů a původním záměrem architekta bylo zachovat dva vzrostlé smrky při vstupu na pozemek, které novostavbu chránily před hlukem a pohledy zvenčí. To se však nakonec bohužel nepodařilo a tromy byly v průběhu výstavby pokáceny. Pozemek je obdélnkového tvaru o rozměrech 44x20-25m a je svažitý směrem k ulici. Toho architekti využili při návrhu a tak je první technické podlaží, přístupné z ulice, zasazeno do terénu. Byl tak umožněn plynulý přechod z obytného patra domu přímo do zahrady.

Dům je tvořen jednoduchým dvoupodlažním hranolem na suterénním soklu z pohledového betonu. Výrazná jsou převážně horizontálně kladená prkna bednění. Směrem na sever do ulice je uzavřený, čistou plochu porušuje pouze vstup v 1.NP a v dvě úzká pásová rohová okna v obytných podlažích. Naopak na jih do zahrady jsou místnosti bohatě proskleny francouzskými okny s přímým vstupem na zaradu. Z bílého hranolu vystupuje dvoupodlažní arkýř, který je na východní a jižní straně prosklený.

První podlaží je technické, je zde umístěna velká garáž pro dvě auta s místem pro skladování zahradních potřeb, jízdních kol atd. Vjezd do garáže je ze západní strany domu. Hlavní vstup do domu je ze severu kam by se snad do budoucna měly vrátit průčelní stromy. Navazuje zádveří, prostorná šatna a další technické zázemí domu. Pro pohodlí klientů byly doplněny prvky jako shoz prádla nebo drobný výtah na nákupy. V přízemí je umístěn také hostinský pokoj, řešený jako bezbariérový, pravděpodobně pro pohodlí prarodičů.

Po širokém jednoramenném schodišti se dostáváme přímo do rozlehlého obytného prostoru. Z podesty je přístupná plně prosklená zimní zahrada. Obytný prostor je propojen s kuchyní, kterou však lze v případě potřeby kdykoli uzavřít posuvnou stěnou. Stejně tak pracovnu situovanou v severním rohu podlaží. Přímé propojení se zahradou je zajištěno širokou prosklenou stěnou v obytném prostoru. Díky konfiguraci terénu ze 2.NP vycházíme přímo na terasu a do jižní zahrady. Terasa i vlastní obývací pokoj jsou stíněny vykonzolovaným balkonem v posledním podlaží.

To je klidovou zónou. Schodišťová hala je dostatečně prostorná a na celou délku schodiště jsou instalovány vestavěné skříně na celou výšku podlaží. Dva dětské pokoje jsou otočeny na jižní stranu, každý má vlastní malou šatnu a vstup na balkon s výhledem do zahrady. Ložnice rodičů je umístěna v jihozápadním rohu domu. V proskleném arkýři je situována pracovna s výhledem do zahrady.

Článek vznikl za podpory ArchiCadu.