Rodinný dům s pláží na dosah

Pondělí, 23. Březen 2015 - 9:35
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Rekonstrukce a dostavba rodinného domu, který díky dřevěnému obkladu získal zcela jinou tvář. Architektonická prvotina mladého portugalského architekta zaujme na první pohled členěním své hmoty, které umocňuje použití kontrastních materiálů.

Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Fotoalbum: 
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - foto © João Morgado
Ernesto Pereira, SilverWood House - půdorys
Ernesto Pereira, SilverWood House - půdorys
Ernesto Pereira, SilverWood House - půdorys
Ernesto Pereira, SilverWood House - řez
Ernesto Pereira, SilverWood House - řez
Ernesto Pereira, SilverWood House - pohled
Ernesto Pereira, SilverWood House - pohled
Ernesto Pereira, SilverWood House - pohled
Katalogový list: 
Autor Ernesto Pereira
Světadíl Evropa
Země Portugalsko
Město Mindelo
Suma 100 000.00
Měna EUR
Datum realizace 2014
Poznámka

Engineering: Rui Martins, Engitek

Pro svůj první velký projekt byl architekt Ernesto Pereira pověřen rekonstrukcí a dostavbou starého domu na novou rezidenci pro manželský pár. Ten mladému tvůrci nedal žádná omezení, která by se týkala rozpočtu či termínu. Požadovali jenom jedno: umělecké dílo, fascinující výsledek, v němž by si dvojice dovedla sama sebe představit, jak spokojeně bydlí.

"Snažil jsem se s nimi co nejvíce seznámit, poznat jejich vkus, humor i běžný způsob života", popisuje Pereira svůj tvůrčí proces. "Rozhodl jsem se přinést pláž svým klientům na dosah. Aby každý den cítili blízkost dun, písku a neošetřeného dřeva."

Architekt nahradil tradiční terakotové střešní tašky za efektivnější hladké omítané plochy a vyřezal části fasády pro vytvoření balkonů a teras. Možná právě mladická smělost umožnila Pereirovi zacházet s domem jako s modelem domu ze školního projektu. Minimální omezení vnímal i při rekonstrukci původní hmoty - a to jak v exteriéru, tak při vytváření vnitřní dispozice.

Vnější stěny pak byly natřené zářivě bílou barvou, zatímco ustoupené plochy fasády - niky dveří, terasy, balkony - byly obloženy diagonálními dřevěnými lamelami. Odtud název 'Stříbrný dřevník' (Silver Wood House).

Vnější dřevěné chodníčky spolu s vyvýšenými záhony plnými vysoké trávy a písku a bazénem dotvářejí přímořskou atmosféru. Plátěná markýza chrání před sluncem a houpací sítě mohou být zavěšené do stínu jednoho z výklenků.

Barevnost použitá na fasádě přechází i do interiéru, kde opět převládá bílá barva, doplněná světlým dřevem. Spojujícím prvkem je rovněž diagonála - stejně jako u fasádního palubkového obkladu byl tento rastr uplatněn i při pokládce podlahy.

Nábytek byl navržen přímo architektem Pereirou, neboť pochází z rodiny tesařů a zedníků. Pozitivní pocity při pobytu v interiéru dotváří i svítidla, která designově ladí s celkovým pojetím.