Rodinný dům v malé obci na Moravě je rozdělen do dvou úrovní

Pondělí, 9. Duben 2018 - 1:43
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Zlínský architekt Pavel Chládek před pár lety postavil elegantní rodinný dům v malé obci Přílepy u Holešova s necelou tisícovkou obyvatel. Kvůli svažitosti parcely rozdělil architekt provoz domu do dvou úrovní. Jednotlivé pravoúhlé části domu se v úrovni zahrady otevírají do svého okolí pomocí velkých oken.  

Rodinný dům Přílepy, Chládek architekti © Archiv autora
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Chládek
Ateliér Chládek Architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Přílepy u Holešova
Datum projektu 2012
Datum realizace 2014

Parcela zvolená pro výstavbu rodinného domu se nachází ve střední části obce Přílepy. Jedná se obdélníkový pozemek svažující se jihozápadním směrem s příjezdem podél severovýchodní hranice parcely. V současné době je na pozemku původní stavení umístěné v severním rohu a dva hospodářské objekty. Návrh počítá se zachováním původního sklepu a části obvodových stěn stávajícího domu, ostatní stavby jsou navrženy ke snesení.

Návrh počítá s rozložením provozu domu do dvou výškových úrovní. Nástupní podlaží navazující na niveletu komunikace sestává z dvou oddělených hmot. Protáhlého traktu krytého stání, na které navazuje prostor skladu zahradní techniky a nábytku doplněný o saunu se zázemím a fitness a samotný vstup do domu se šatnou, pracovnou a hygienickým zázemím umístěný proti vjezdu na pozemek. Hlavní obytné podlaží dostupné vnitřním jednoramenným schodištěm zabírá takřka celou šířku pozemku a je rozložené do několika vzájemně propojených objemů vymezujících prostor terasy.

Střed kompozice tvoří kuchyň s jídelnou, na kterou navazuje terasa doplněná o venkovní schodiště propojující obě úrovně domu. Obývací pokoj vymezuje venkovní posezení ze západu, soukromá část s ložnicí rodičů, dětským pokojem a koupelnou je situovaná ve východní části parcely. Technické zázemí domu je umístěno v návaznosti na prostor kuchyně. Stávající sklep v severním rohu parcely je překryt zeminou a doplněn o venkovní schodiště navazující na severozápadní hranu domu.