Rodinný dům ve Svatbíně

Čtvrtek, 8. Leden 2015 - 0:00
| Napsal:

Souznění architektů a klientů od počátečního návrhu jako by se promítlo do tohoto jednoduchého nadčasového domu. Dýchá z něj pohoda a harmonie. Do místa s romantickým názvem Svatbín, ideální.

Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - foto © Atelier Kunc Architects
Fotoalbum: 
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - foto © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - foto © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - foto © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - foto © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - foto © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - foto © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - foto © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - foto © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - situace © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - půdorys © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - půdorys © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - řezy © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - vizualizace interiéru © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - vizualizace interiéru © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - skica © Atelier Kunc Architects
Atelier Kunc Architects - Michal Kunc, Pavel Dostál - Rodinný dům, Svatbín - skica © Atelier Kunc Architects
Katalogový list: 
Autor Michal Kunc, Pavel Dostál
Ateliér Ateliér Kunc Architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Kostelec nad Černými lesy
Datum projektu 2009
Datum realizace 2013
Užitná plocha 272.00m2
Zastavěná plocha 509.40m2
Plocha pozemku 1 949.00m2
Poznámka

Venkovní užitná plocha 183.6m2, Obestavěný prostor 1100m3

Svatbín... krásné, klidné místo, domy ukryté v zeleni starých zahrad, pár desítek obyvatel, je tu blízko do přírody a kousek do Prahy. My jsme tady pro klienta navrhli jednopodlažní rodinný dům, bungalov.

Nízkou stavbu, co nejvíce ukrytou v zahradě a nerušící své okolí. Parcela je stranou hlavní cesty, v koncové pozici boční cesty. Dál je les, louky, výhled, slunce a klid.

Chtěli jsme pohodlný dům pro velkou rodinu se třemi dětmi, s bazénem a zahradou navrženou tak, aby přirozeně navazovala na interiér domu.

Dům je navržen tak, aby byl maximálně propojený s exteriérem, má velká posuvná a otvíravá okna na plnou výšku místnosti, krytou terasu, ze všech místností je přímý výstup do zahrady.

Měli jsme štěstí na osvíceného klienta, pochopili jsme se navzájem, od prvních skic bylo jasné, jak bude půdorys i dům fungovat.

Měli jsme k dispozici úzkou dlouhou parcelu, po delší straně orientovanou k jihu. Chtěli jsme slunce a zahradu pro všechny obytné místnosti, pro všechny obyvatele.

Koncepce půdorysu domu je postavena na ose chodby, jednotlivé místnosti se za sebou řadí v logickém sledu.

Od příjezdu je velké kryté stání, přecházející v zastřešení vstupu a terasy, okolo domu se dá chodit suchou nohou i v nepříznivém počasí.

Předsíň, z předsíně do kuchyně, kuchyně jako „srdce“ celého domu, navazující na velký obytný prostor.

Podařila se dobrá věc, obytný prostor jsme otevřeli velkými okny na obě strany, s výhledy do zahrad a na horizont lesa na jižní zastíněné terase. A na severní straně pak vznikla malá terasa, kde je chládek v letních dnech. Dům se prosklenými plochami opticky velmi zvětšil, v létě není rozdíl mezi venkovním a vnitřním, jde o plynoucí prostor.

Chtěli jsme, aby se bydlelo doslova "od plotu k plotu", což je jedna z ústředních myšlenek, které provázejí koncepty našich domů.

Jde o to bydlet, žít v daném, zvoleném místě ne jen v domě, používat k životu celý svůj prostor, vnímat ho.

Dům je zděná stavba z porothermu na železobetonové základové desce, střecha je ze sbíjených dřevěných nosníků, lehká konstrukce.

Vytápění tepelným čerpadlem voda-vzduch. Podlahy jsou kombinací broušeného microterassa, třívrstvých dubových parket a broušeného betonu na terase. Dům jsme celý obložili přírodní břidlicí, je to takový velký kámen v zahradě.

Dům už chvíli stojí, stále ho spolu s klienty jemně vylepšujeme.