Rodinný dům ve Zdiměřicích

Pátek, 28. Březen 2014 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Další povedené rodinné sídlo z dílny ateliéru Adam Rujbr Architects pod vedením Adama Rujbra. Dřevěné obložení domu v odstínu tmavšího ořechu skvěle kontrastuje s hladkou světlou omítkou. Posuďte sami.

Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto exteriéru © Robert Žákovic
Fotoalbum: 
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto exteriéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto exteriéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto exteriéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto exteriéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto exteriéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto exteriéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto interiéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto interiéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto interiéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto interiéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto interiéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto interiéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto interiéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto interiéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - foto interiéru © Robert Žákovic
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - půdorys 1.N.P.
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - půdorys 2.N.P.
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - vizualizace exteriéru
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - vizualizace exteriéru
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - vizualizace exteriéru
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - vizualizace exteriéru
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - vizualizace exteriéru
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - vizualizace exteriéru
Adam Rujbr Architects - A. Rujbr, M. Grošup - Rodinný dům Zdiměřice - vizualizace exteriéru
Katalogový list: 
Autor Adam Rujbr, Michal Grošup
Ateliér Adam Rujbr Architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Zdiměřice u Prahy
Datum projektu 2009
Datum realizace 2011

Popis místa stavby

Pozemek o ploše 1414 m2 leží na severním okraji obce Zdiměřice nedaleko hranic Prahy. Jedná se o rozvojovou lokalitu rodinných domů, která navazuje na zastavěnou část obce. Parcela je rovinatá, mírné převýšení cca 1m směrem k jihu, čtvercového tvaru cca 37x38 metrů. Místní komunikace je plánovaná při severní hranici pozemku.

Architektonické řešení

Rodinný dům je navržen jako přízemní. Je provozně, půdorysně i tvarově rozdělen na dva bloky, které mají rozdílnou světlou výšku a oba jsou zastřešeny plochou střechou skrytou za atikou.

Delší hranol je orientován sever-jih a jsou v něm navrženy ložnice s příslušenstvím a na severní straně dvojgaráž.

Druhý blok zahrnuje obytnou část s kuchyní, zde je navržena větší světlá výška – 300 cm. V části nad technickou místností, zádveřím a částí haly z přízemní hmoty vyčnívá dřevěný hranol pracovny, světlá výška je z důvodu co nejkratšího ramene schodiště snížena na 240 cm, která je pro tyto prostory naprosto dostatečná.

Celý dům je orientován do zahrady, převážně k jihu. Od ulice na severní straně je odcloněn objektem skladu, který dotváří vnitřní atrium – dlážděný dvorek, na který je přímý vstup z kuchyně.

Materiálové a barevné řešení

Dům je navržen ve světlé barvě omítky s nádechem do šedokrémové použité na všech přízemních fasádách obytné části domu. Na soklech je použita tmavě šedá soklová omítka. Všechny dřevěné prvky – sloupky a výplň pergoly, dřevěná paluba terasy, obklad venkovního skladu a pracovny ve 2.NP a všechna okna jsou ze stejného dřeva ve shodné barevné úpravě – odstín tmavší ořech.

Dispoziční řešení

Vstup do domu je pod pergolou ze severní strany. Přes dvorek se dostáváme k hlavnímu vstupu.

Přímo ze zádveří je přístupná šatna a technická místnost, která slouží také jako prádelna a sklad ke kuchyni, se kterou je propojena.

Na zádveří navazuje hala, ze které je přístupné denní WC, dva dětské pokoje na východní straně domu a po pohodlném dvouramenném schodišti také pracovna ve 2.NP. Prosklenými dveřmi je hala propojena s obytným prostorem.

Velký jídelní stůl je součástí obývacího pokoje, který je propojen s kuchyní, která se nachází v severozápadním rohu domu, od obytného prostoru je oddělená pouze barovým pultem. Ve střední nosné stěně je umístěn velký (cca 120cm široký) vestavěný krb. Celá jižní stěna obýváku je prosklená, dvojicí posuvných oken je zajištěno propojení s terasou krytou dřevěnou pergolou a se zahradou.

Na terase je ve výklenku obvodové zdi navržen gril, skrytý za dvoukřídlými dveřmi v designu dřevěného obkladu.

Z obýváku je přes chodbu se šatnou přístupná hlavní ložnice orientovaná na jihozápad. Za ložnicí je navržena šatna, přístupná z obou stran manželské postele.

Hlavní koupelna s vanou, sprchou, dvojicí umyvadel a WC je určena pro všechny členy domácnosti, z dětských pokojů se do ní dostaneme přes šatnu.

Garáž pro dva automobily je situována do severní části delšího bloku s vjezdem z ulice. Garáž není přímo propojena s domem.

Samostatný hranol skladu uzavírá dvorek směrem k ulici a je navržen jako lehká dřevostavba. Součástí objektu skladu je místo pro popelnici.

Venkovní bazén navazuje na dřevěnou terasu v optickém pokračování vstupní osy.

Článek vznikl za podpory ArchiCadu.