Škola jako učební pomůcka

Středa, 24. Květen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Nový a rychle rostoucí distrikt Kalasatama má konečně svojí vlastní školu a pečovatelské denní středisko. V barevné a vizuálně zajímavé škole, navržené studiem JKMM Architects, nečekejte žádné klasické školní lavice nebo přecpané třídy.

Škola Kalasatama, JKMM Architects, Finsko © Studio Hans Koistinen
Fotoalbum: 
Katalogový list: 

V roce 2010 uspořádalo město Helsinki architektonickou soutěž. Šlo o vybudování školy a zároveň denního pečovatelského centra v Kalasatamě. Vyhrál atelier JKMM Architects – a to se svým návrhem tzv. “Wigwamu”. Celá budova kopírovala svým tvarem okolní budovy a navíc poskytuje vnitřní hřiště. Kromě školy zde najdete denní pečovatelské centrum – to vše ve třech podlažích.

Škola byla navržena tak, aby splňovala účel dostupného a otevřeného centra, do kterého budou chtít lidé přijít. Vesele zbarvená budova rozhodně vystupuje z masy okolních domů a bloků. Schválně je v pozici dobře viditelného místa, které zaujímá místo mezi ulicí Junonkatu a parkem Kalasatamanpuisto. Až bude projekt budovy dokončen, bude vystavěn na dvou místech.

Místním dětem se pak dostane dostatečné vzdělání od předškolního vzdělávání až po dokončení obsáhlých studií v devátém ročníku. Filosofií školy je především růst – a to společně s těmi, kteří budou školu navštěvovat. První faze, dokončená na jaře roku 2016, obsahuje nízké křídlo na severo-východním rohu zastřešeného hřiště denního pečovatelské centra a předškolních tříd. Zde můžete najít právě dětské hřiště; sportovními pomůcky i kantýna se nachází poblíž v prostředku budovy.

V druhé fázi bude budova rozšířena tak, aby druhá část stavby vytvořila oblouk kolem hřiště. Později se stane místem, ve kterém se vybuduje jídelna, knihovna a další místnosti pro školní potřeby. Celý projekt bude dokončen v roce 2020, kdy přijme 700 dětí.

Oblouková stavba je posílená přesným rámováním. Podlahy jsou z betonového odlitku, vlněná střecha nad stropem je ze dřeva. Dlouhé okapy na střeše chrání celou konstrukci. Na straně hřiště je zasazený koridor z kovové konstrukce, který budovu obkružuje. Výrazná vnější zeď školy je výsledkem hraní s různými barvami, bohatě zbarvené obložení je z trvanlivých, bezúdržbových vláken.Dále jsou tu smaltované hliníkové panely, které slouží na ochranu budovy před nepříznivým počasím a slunečním žárem.

Učební prostory školy jsou navrženy tak, aby odpovídaly základním potřebám nejmodernější pedagogiky. Tradiční školní lavice a třídy zde nenajdete, stejně jako učitel už nesedí klasicky za katedrou. Prostředí musí působit příjemně a hlavně provokovat k interaktivní výuce. Učební pomůcky pro učitele a nábytek jsou designované pro takové účely, aby se mezi nimi mohli děti volně pohybovat.

Viditelné technické vybavení dodává interiéru industriální vzhled. Na dekorace bylo využito velké množství dřeva. Barevné tečky (zelené v pečovatelském centru a červené ve školních prostorech) byly použité jen na nábytek. Všechen větší nábytek byl navržen JKMM Architects. Řešení bylo specificky ušito pro tuto školní budovu a její pedagogické potřeby. Výběr materiálů byl ovlivnění i tím, že děti uvnitř budovy nechodí v botech. Klasické sezení za stolem, jak už bylo řečeno, bylo nahrazeno jinak. Klasické židle a stoly jsou nahrazeny sezením v kroužku, sedacími pytli nebo gymnastickými míči.

Všechen nábytek se dá přesouvat z místa na místo, snadno se s ním dá manipulovat. Celá školní budova je v podstatě jednou velkou učební pomůckou. Všechno technické vybavení a jiné pomůcky jsou volně k dispozici, aby do nich mohli žáci kdykoliv volně nahlédnout, nebo je používat. Celá myšlenka, která stojí za tímto projektem, je vybudovat kreativní a společenské prostředí.

Klíčová slova: