Souhra exteriéru s interiérem na břehu texaského jezera

Pondělí, 15. Květen 2017 - 0:00
| Napsal:
Zalesněný strmý svah u texaského jezera a dům snažící se čerpat ze svého okolí. Jednoduchá vertikální hmota s přiznanou racionální konstrukcí. Vykonzolovaná rampa prochází napříč posledním patrem, ze kterého se otevírá jedinečný výhled na vodní plochu. Na jejím břehu dvoupatrová loděnice, geometricky stejně pragmatická.
LAKE | FLATO ARCHITECTS , Dům u texaského jezera © Andrew Pogue & Ryann Ford
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér LAKE | FLATO ARCHITECTS
Světadíl Amerika
Země Spojené státy americké
Město Texas

Americké studio LAKE | FLATO ARCHITECTS navrhuje už třicet let. Od začátku se zajímají o architektu odpovědnou životnímu prostředí. Protože působí především v Texasu, vycházejí jejich projekty především ze specifické krajiny a horkého klimatu. Pro architekty je důležité i řemeslné zpracování materiálů, které vybírají na základně lokálních podmínek.

Přestože jsou architekti podle zmíněné kanceláře často nahlížení jako designeři pouhého objektu budovy, oni vidí své projekty ve větších souvislostech. Jde především o práci s okolím projektu – ať už krajinným nebo městským. Architektura a krajina jsou u LAKE | FLATO spojité nádoby, exteriér stojí na úrovni interiéru.

Při návrhu rezidence Blue Lake Retreat v Marble Falls na jihovýchodě Texasu šlo především o přizpůsobení samotné stavby prudkému zalesněnému svahu a využití nádherného výhledu na jezero. Architekti zvolili vertikální stavbu, minimalizující plochu ve svahu náročných základů, s velmi racionálním konstrukčním řešením. Prosklená část se schodišťovou věží otevírá celý dům do okolí a propojuje interiér s přilehlými stromy a skalami. Zároveň ukazuje, že pragmatická a materiálově čistá konstrukce může být v naprosté vizuální harmonii s přírodou.

Napříč posledním patrem prochází plošina usazená na ocelových traverzách. Její vykonzolovaný konec směrem k jezeru poskytuje výhledovou terasu, na druhé straně domu pak přechází v úzkou lávku ústící až do svahu. Stává se tak zároveň pomyslnou spojnicí mezi dvěma zcela odlišnými přírodními scenériemi: romantickou vodní hladinou a vyprahlou skalnatou zemí.

Úroveň třetího patra se vznáší nad horizontem korun stromů. Díky tomu otevírá prosklená stěna posledního patra společným místnostem (jídelně, obýváku, kuchyni) pohled na dalekou krajinu. Jednotlivé soukromé pokoje se nacházejí ve zbylých dvou patrech. Vzhledem k úzkým základům stavby je veškerá komunikace řešena vně domu.

Součástí projektu je také dvoupodlažní loděnice pod domem na břehu jezera. Hmotovým řešením zcela odpovídá obytnému domu. Vstup na ni vede přes lávku a kromě přístaviště pro jachtu nabízí také plaveckou plošinu.