"Šuplíkový" projekt: Dům milovníka knih

Pondělí, 15. Prosinec 2014 - 0:00
| Napsal:

Inspirací pro tuto stavbu byly staré, tmavé antikvariátní prostory plné knih a pak samotný úzký pozemek s možností vést stavbu do výšky. Tyto přepoklady a idee mě přivedly na myšlenku domu sloužícího zároveň jako antikvariát a vlastní dům majitele.

Fotoalbum: 

Vznikl první problém a to, že pozemek je pouze 3,9m široký a potřeba dvou nejlépe samostatných vchodů a schodišť. Z tohoto problému se stala dominanta domu – DNA schodiště.

DNA - dvoušroubovice tvoří dvě samostatná dřevěná schodiště, které zabírají celou šířku stavby a tvoří dutý tubus, který je v přízemí průchozí pro antikvariátníky. Takto se návštěvníci dostanou do kávarny v přízemí a zároveň ke schodišti. Středem celého tohoto schodiště se táhne knihovna až nahoru do posledního patra.

Uvnitř schodišťového tubusu jsou umístěny plošiny – malé čítarny. V 2. a 4. N.P.plošiny náleží antikvariátníkům ve 3. N.P. se schodiště rozšiřuje a vzniká největší elipsovitá plošina,průchozí plošina spojující antikvariát s domem majitele. V 5.N.P. už je opět kruhového průřezu a je určena majiteli k relaxaci a čtení jeho oblíbených knih. Dům je rozdělen tímto schodištěm cik cak na dvě části antikvariát a byt. Antikvariátnící se po svém schodišti dostanou vždy a pouze do antikvariátu a majitel zase do svého bytu. Byt je od antikvariátu oddělen stěnami tvořenými z dřevěných lišt, které vytvářejí průzor a je tak možné vidět pohyby a stíny v oddělených částech.