"Šuplíkový" projekt: Dům na úpatí

Pondělí, 15. Prosinec 2014 - 0:00
| Napsal:

V sevření ulic Pekařské - Anenské, nedaleko historického centra Brna, se nachází nezastavěná parcela trojúhelníkového půdorysu. Parcela má specifickou složitou topografií a nesourodou okolní zástavbu. Navržený objekt reaguje na urbánní souvislosti v území a dotváří tak v současné době rozbitý blok budov.

Fotoalbum: 

Jelikož se jedná o důležitou pohledovou osu z ulice Pekařská, směřující do centra města, je na nároží umístěn dominantní a vizuálně přitažlivý blok galerie. Umístění galerie právě sem má svou podstatu. Unikátní řešení totiž doplňuje galerijní trio. Směrem na západ je navázáno na osu Mendlovo náměstí, kde se nachází Muzeum J. G. Mendela. Osou na opačné straně je ulice Husova, kde má své prostory Uměleckoprůmyslové muzeum a Pražákův palác spadající pod Moravskou galerii.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ

Architektonické řešení budovy by mělo splňovat ty nejpřísnější požadavky na život v centru brněnské metropole. Hlavní ideou není vystavět prvoplánové byty s nízkou užitnou hodnotou pro budoucí obyvatele. Jedinečnost projektu spočívá v umístění soukromé zahrady do vnitrobloku stavby. Relaxace, grilování nebo jen možnost nechat své ratolesti, aby si hrály na čerstvém vzduchu, to je přidaná hodnota řešení. Rodiny s dětmi se tak nemusí nutně stěhovat do urban spraw zón s vidinou vlastní zahrady, kde však postrádají všechny výhody městského života. Ani kulturní vyžití, ani dobrá dopravní dostupnost neustupují na úkor nemožnosti mít vlastní zelený prostor. Je tomu právě naopak. Stavba nabízí exkluzivní bydlení v samotném centru města Brna s komfortem rodinného domu.

Kulturní prvek je v řešení zastoupen galerií moderního umění. Galerie je umístěna v přízemí budovy, její vchod ústí do ulice Pekařská. Galerie je světem sám pro sebe, respektive dvěma propojenými světy. Vzdušnost dodávají prosklené vstupní prostory. Prostupující světlo upoutá pozornost, děj za sklem pak vábí zákazníka přijít blíž. Druhou polovinu skládačky tvoří čisté řešení stavby v podobě „uzavřené krabičky“, do níž návštěvník zvědavě vstoupí. Impulzem k návštěvě je také socha umístěna v prostoru před galerií. Kolem ní korzují lidé. Ti, kteří mají chuť na křupavé panini nebo vychlazený džus, rádi uvítají návštěvu kavárny. Zvláště v letních měsících je kavárna přímo před galerií ideálním místem k venkovnímu posezení.

Architektonické řešení tak v sobě spojuje pohodlné bydlení s vlastní oázou klidu a kulturní prostory tepajícího života ve městě Brně.

Počet hlasů: 
7