Tělocvična, která souzní s okolím

Úterý, 13. Květen 2014 - 0:00
| Napsal:

V italské Zingonii vyrostla během dvou měsíců budova tělocvičny, která umožňuje dokonalé souznění s okolní zelení nejen velkorysými prosklenými plochami, ale i použitým měděným pláštěm, který odráží okolní vzrostlé stromy.

De8 architetti - tělocvična fotbalového klubu Atalanta - foto © De8 architetti
Fotoalbum: 
De8 architetti - tělocvična fotbalového klubu Atalanta - foto © De8 architetti
De8 architetti - tělocvična fotbalového klubu Atalanta - foto © De8 architetti
De8 architetti - tělocvična fotbalového klubu Atalanta - foto © De8 architetti
De8 architetti - tělocvična fotbalového klubu Atalanta - foto © De8 architetti
De8 architetti - tělocvična fotbalového klubu Atalanta - foto © De8 architetti
De8 architetti - tělocvična fotbalového klubu Atalanta - foto © De8 architetti
De8 architetti - tělocvična fotbalového klubu Atalanta - foto © De8 architetti
De8 architetti - tělocvična fotbalového klubu Atalanta - foto © De8 architetti
De8 architetti - tělocvična fotbalového klubu Atalanta - foto © De8 architetti
De8 architetti - tělocvična fotbalového klubu Atalanta - foto © De8 architetti
Katalogový list: 
Ateliér De8 architetti
Světadíl Evropa
Země Itálie
Město Zingonia
Ulice, číslo Corso Europa 46
PSČ 24040
Datum realizace 2012
Poznámka

Tělocvična - 540 m2

Noví majitelé plánují pro sportovní centrum Zingonia Atalanta řadu nových zařízení včetně tréningových táborů, centra mládeže a rekonstrukce kanceláří. Nová tělocvična, která bude používána prvním týmem Atalanty, se zaměřuje na rozvoj těla.

Nová budova tělocvičny spojuje tréninkové pozemky s hlavní budovou, mění organizaci venkovních prostor a zavádí nový architektonický jazyk.

Tělocvična je nyní centrem lokality, s nímž se všichni sportovci budou setkávat při své cestě na tréninková hřiště. Ladnost designu interiéru tělocvičny a pečlivé vymezení vstupů a oken umožňuje sportovcům nepřetržitý dialog s okolním prostorem.

Volba dřevěné konstrukce byla dána krátkou dobou budování (červen a červenec, mezi fotbalovými sezónami) a zvolenou koncepcí tělocvičny jako hybridního prostoru mezi interiérem a exteriérem. Projekt by mohl být považován za zahradní a krajinnou architekturu. Systém stavby umožňuje pohledy na celou dřevěnou konstrukci. Všechny použité komponenty mají povrchovou úpravu, vyjadřující "solidnost materiálu" bez kompromisů.

Na jihu tvoří tělocvičnu kompletní budova. Na severu, směrem k tréningovému hřišti, rozostřuje vnímání budovy řada dřevěných scén. Přechod mezi tělocvičnou a venkovním prostorem již není tak ostrý. Nový bambus a již dříve vzrostlé stromy se spojují před i za scénou a odrážejí se v bronzovém povrchu budovy. Kovové opláštění budovy mosaznými pláty poskytuje povrchu auru, která odráží a zvýrazňuje okolní krajinu.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org