Transformace stoletého vinařství na rodinný dům s probarvenou fasádou

Středa, 7. Únor 2018 - 0:24
| Napsal:

Architekti z ateliéru Extrastudio se chopili přestavby vinařské rezidence v malé venici na jih od Lisabonu. Dům ze začátku 20. století si původně nechali postavit prarodiče majitelů kvůli strategické poloze v blízkosti vinic. Charakteristickým rysem projektu je strukturovaná světle červená fasáda a venkovní bazén s temně černým dnem.

Red House, Extrastudio © Fernando Guerra | FG+SG and EXTRASTUDIO
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Extrastudio
Světadíl Evropa
Země Portugalsko
Město Vendas de Azeitão
Suma 220 000.00
Měna EUR
Datum projektu 2011
Datum realizace 2016
Plocha pozemku 360.00m2

Autoři návrhu vycházeli z požadavku na zachování přilehlého pomerančovníkového sadu za domem. Proto bylo nutné ponechat konstrukci domu v původním stavu a smířit se s tím, že dvě strany sousedící s vedlejším domem nebudou mít žádná okna.

Redhouse

Nové podobě objektu v červeno-růžovém kabátě předcházely jen dva větší zásady. Na západní straně vzniklo 14metrové okno s výhledem na sad, které propojuje interiér s exteriérem v jeden celek. K budově přibyl také dvorek hraničící s pozemkem sousedů, díky němuž se dovnitř dostane více světla.

Redhouse

Přízemí slouží pro společné obytné prostory, pokoje v prvním patře zase poskytují soukromí. Vstupní část s 9metrovým stropem svými rozměry připomíná palác. Kompletně bílý interiér dobře odráží denní světlo a opticky přidává na velikosti i vzdušnosti. Obývací pokoj z jedné strany lemuje „nekonečná“ zrcadlová zeď a z druhé prosklená stěna otevíratelná do zahrady.

Redhouse

Dům je navržený na míru jižanské povaze bydlení v duchu neformální atmosféry, kde se soukromí propojuje s častými návštěvami přátel. Středomořský charakter dále doplňuje nadzemní černý bazén v zahradě, na jehož hladině se zrcadlí obloha.

Redhouse

Všechny stávající materiály byly zachovány a znovu využity jako například v případě starých střešních tašek. Kámen se použil pro výrobu prahů, z dřevěných střešních trámů se stala venkovní terasa.

Redhouse

Pro zdůraznění výrazu stavby a umožnění přirozené změny tonality v průběhu času se při míchání malty do směsi přidal červený pigment. Sytost barvy se také mění v závislosti na vlhkosti ovzduší – když prší, může dům skoro až zčernat.

Redhouse

Barevný svět architektury.