UFO z Valencie

Pondělí, 2. Únor 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Rodinný dům ve slunné Valencii na první pohled zaujme svým aerodyamickým tvarem. Při vstupu do interiéru nás pak zaskočí množství rafinovaných průhledů, které umožňují pronikat slunečním paprskům a modelovat tak další rozměr vnitřního prostoru.

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
Fotoalbum: 
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - foto © Diego Opazo
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - půdorys
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - půdorys 2
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - půdorys 3
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - řezy
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - řezy
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - řezy
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, Balint house - model
Katalogový list: 
Autor Fran Silvestre , Fran Ayala , Ángel Fito , Adrián Mora , Jordi Martínez, Maria Masià
Ateliér FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS, ALFARO HOFMANN STUDIO
Světadíl Evropa
Země Španělsko
Město Valencie
Datum realizace 2014
Zastavěná plocha 772.00m2
Plocha pozemku 1 200.00m2
Poznámka

STRUCTURAL ENGINEER: David Gallardo | UPV, BUILDING ENGINEER: Carlos García,
INTERIOR DESIGN: ALFARO HOFMANN

Podnětem ke vzniku tohoto projektu se stalo prestižní místo v rámci golfového hřiště nedaleko španělské Valencie.

Tvar elipsy, z něhož celý projekt vychází, těží maximálně z daných možností uspořádání a současně ctí místní regulativy, které omezují zastavěnou plochu pozemku i podlažnost objektu. Dochází tedy k tomu, že objekt s kontiunuální fasádou budí dojem, že jde jen o jediné podlaží. Aerodynamická stavba natolik splývá s okolní krajinou, že si ji můžeme dokonale vychutnat, aniž by nás rozptylovaly jakékoliv rušivé prvky.

Objekt je pojat tak, aby bylo zachováno co možná nejvíce volného prostoru na jižní straně pozemku s cílem využít toto místo jako zahradu. Okraje splývají s okolní krajinou díky vegetaci, která sem zasahuje. Dalším významným prvkem je skutečnost, že objekt svým tvarem koresponduje s okolní zvlněnou krajinou.

Celý interiér domu spojuje centrální volný prostor, kterým probíhají komunikace. Obslužné prostory a kuchyň ortogonalizují křivky prvního nadzemního podlaží, otevřeného do zahrady. Druhé nadzemní podlaží, kde jsou pokoje, a podzemní podlaží, otevřené do patia, jsou pak již uzavřenými prostorami objektu.

Oblouková střecha je podpírána čtyřmi betonovými podporami. Jednotlivé místnosti jsou pak na konstrukci střechy zavěšeny. Celý objekt je opláštěný monolitickou odvětranou fasádou, která byla realizována z bezesparých kompozitních materiálů s jednoduchým zakřivením, kde nebylo pro dosažení požadované geometrie objektu zapotřebí tepelného tvarování. Všechny použité materiály jsou v odstínech od bílé po černou, tedy v celé škále šedi.

Objekt by bylo možné popsat ještě celou řadou jiných způsobů, neboť světlo, které sem z vnějšku proniká, mění celý interiér hodinu po hodině a díky rafinovaným průhledům tak poskytuje pozorovatelům zvenčí, ale především uvnitř pokaždé jiný pocit z celkového prostoru.