Velkorysá vila pro náročného klienta

Úterý, 24. Červenec 2012 - 2:00
| Napsal:

Rodinný dům na exkluzivním místě s nádherným výhledem na panorama Prahy.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Adam Rujbr, Jan Kostelka
Ateliér Adam Rujbr Architects
Spolupracovníci Martina Hájková
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha - Troja
Datum realizace 2009

Dispoziční řešení

V suterénu se nachází technické podlaží. Jsou zde situovány sklady, sklepy, kotelna, prádelna, fitness, vinný sklípek a sociální a technické zázemí k těmto prostorům. Vzhledem ke svažitosti pozemku je možný vstup do suterénu z pozemku, a to z jeho jižní strany.

Přízemí tvoří hlavní společenskou část domu. Hlavní vstup je situován ze severu. Ze severu se také vjíždí do široké garáže, schopné pojmout až tři osobní vozy. Ze zádveří je přístupna schodišťová hala s osobním výtahem a hala v hlavní obytné části plynule navazující na obývací pokoj a jídelnu s kuchyňským koutem. Součástí obývacího pokoje je zabudované krbová vložka. Přes technické místnosti (filtry) je možno projít z garáže přímo do haly a do kuchyně. Kuchyňský kout je situován v JV části přízemí, obývací pokoj v JZ části, mezi nimi je jídelna a pracovna je situována v západní části tohoto podlaží. Z výše zmíněné haly, tvořící komunikační jádro společenské části domu, vede zalomené schodiště do vyššího – ložnicového podlaží. Směrem západním navazuje venkovní terasa. Severovýchodní část přízemí je věnována garáži.

Horní dvě podlaží tvoří klidovou část domu, nacházejí se zde pokoje členů rodiny i hostů s koupelnami, šatnami a terasami. Nachází se zde také pracovna.

Architektonické a výtvarné řešení

Rodinný dům navazuje architektonicky na tradici funkcionalismu. Bílé omítnutý kvádr na betonové podnoži je rytmizován horizontálními pásovými okny orientovanými převážně na jih ve směru atraktivního výhledu. Betonová stěna ze severu je naopak uzavřená a nad střechou se láme, aby vytvořila levitující horizontální zastřešení nad nejvyšším ustupujícím podlažím. Zpevněné plochy budou tvořeny velkoformátovou betonovou dlažbou. Oplocení bude architektonicky jednotné s domem a bude absentovat v ploše biokoridoru.

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.