Vesnická školka, co si na nic nehraje

Pátek, 21. Duben 2017 - 6:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Mateřská školka v středočeské obci Svojetice, která vznikla pod taktovkou Pavla Hniličky, je příkladem střídmé architektury, která si získá vaši pozornost právě jednoduchostí a čistotou své formy. A své dětské návštěvníky jednoznačně zaujme velkorysým prostorem s výhledem do krovu nebo příjemným dvorem, kde se mohou děti naplno oddat bezstarostným hrám.

MŠ ve Svojeticích, Hnilička Architekti - foto © Lukáš Žentel
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Hnilička
Ateliér Pavel Hnilička Architekti
Spolupracovníci Daniela Šteflová, Adam Vojtek
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Svojetice
Datum projektu 2013
Datum realizace 2015
Užitná plocha 758.00m2
Zastavěná plocha 809.00m2
Materiál

Poloha

Školku navrhli autoři na východním okraji obce podél cesty na Louňovice. Vychází z umístění původní školky u fotbalového hřiště. Tato poloha dobře navazuje na systém místních komunikací tak, aby byla školka dobře dostupná, a zároveň zajišťuje dostatečný klid pro provoz zařízení pro předškolní děti. Zadáním projektu nové školky byly 2 klasické třídy pro 25 dětí a jedna menší pro cca 12 dětí. Součástí budovy školky je universální sál, který využívají nejen děti, ale slouží i pro další společenské a výukové akce v obci. Z tohoto důvodu je sál navržen tak, aby bylo možné jej využívat nezávisle na provozu školky.

Tradiční vesnická architektura jako vzor

Při návrhu domu se autoři inspirovali tradiční vesnickou architekturou usedlostí. Inspirací pro návrh byl především prostor vnitřního dvora, soukromého prostoru, kde se nachází člověk uprostřed všeho dění a současně se cítí bezpečně díky budovám, které ho obklopují. Pobyt venku a hry dětí se tak mohou odehrávat v chráněném prostoru dvora, odkud lze snadno přehlédnout všechny dveře a kde je současně zajištěn kontakt s prostory uvnitř.

Zahrada se otevírá a rozšiřuje na jih přes krytou kolonádu. Kolem vnitřního dvora obíhá sloupořadí, které je dle umístění otevřené nebo zasklené. Hlavní vstup je přístupný přes dvůr tak, aby byla nastavena sociální kontrola přicházejících návštěvníků. Do sálu lze vstoupit naopak při kraji. Zásobování se děje mimo hlavní dění ve školce, a sice ze zadní části, kde za domem vznikla za tímto účelem menší zpevněná plocha.

Kuchyně byla umístěna tak, aby přímo navazovala na dvě hlavní třídy. Sál i třídy je možné otevřít do krovu, případně do nich vestavět mezipatra a hrací prvky, jako jsou skluzavky, domečky apod.

Prosté, funkční, krásné

Dům byl navržen s ohledem na investiční náklady velmi prostě. Budova je až na část půdorysu jednopodlažní, zakončená sedlovou střechou, která tvoří zároveň stropní konstrukci. Stěny z keramických izolačních tvárnic navrhli autoři bíle omítnuté, okna a sloupy pak dřevěné z lepeného lamelového smrku. Navržená střešní krytina vychází ze snahy autorů přiblížit se co nejvíce lidové architektuře. Jasnou volbou zde tedy byla vláknocementová střešní krytina Cembrit, která v sobě kloubí tradiční vzhled s kvalitou moderního materiálu. Česká šablona, kterou autoři vybrali v grafitovém odstínu, má díky specifickému složení a postupu výroby přirozený přírodní vzhled a současně vyniká vysokou odolností a životností. Rovněž použitý formát a šablony skládané na koso evokují tradiční břidlicové střechy.

Dům byl navržen v tzv. nízkoenergetickém standardu, aby se snížily náklady na provoz stavby.

Veškeré informace získáte na webových stránkách www.cembrit.cz.

Diskuse: